За бројанице су везана многа сујеверја, међутим црква наглашава да оне служе искључиво за молитву, а не за игру, за украс, "за срећу" или као "наруквица да деца лепо спавају и не сањају свашта". Једина улога и сврха бројанице је молитва, и према бројаницама се треба односити с поштовањем.

Препоручује се да се бројаница носи на левој руци, и то из практичних разлога - док се крстимо приликом молитве лакше је да она буде у левој руци. Ипак, ово није верско питање, већ практично, те не представља проблем ни ако се бројаница носи на десној руци.

Такође, будући да десну руку већина људи више користи, ношењем бројанице на левој руци смањује се могућност да се бројаница негде закачи и покида. Наравно, уколико је особа леворука, у том случају је практичније да је носи на десној руци.

Фото: Профимедиа

 

 

Поред тога, постоје и бројанице које се носе око врата.

Када се бројаница не користи у молитви, препоручује се да се одложи заједно са молитвеником, Светим Писмом и иконама.

Многе теорије круже и о томе да ли бројаницу треба да купимо сами себи, или треба искључиво неко други да нам је поклони. Веровање да бројаницу треба неко да нам поклони је, истиче се, само сујеверје. Лепо је гест уколико вам неко поклони бројаницу, али није нужан, можете је купити и сами себи.

Уколико бројаница пукне, може се спалити или бацити у реку. Бројаницу треба носити као молитвени знак који је веза са Господом, и не треба се пред свима молити, већ дискретно говорити молитву.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".