Први корак који је предложила комисија укључује преузимање децембарског рачуна за грејање, док би други корак укључио ограничење цене гаса на 12 центи по киловатсату од марта 2023. до краја априла 2024. године - али само за 80 одсто потрошње у септембру 2022.

За кориснике централног грејања гарантована би била снижена цена од 9,5 центи по киловатсату, такође за контигент од 80 одсто потрошње. За потрошњу изнад тих контигената, важила би тржишна цена.

96 милијарди вредан поклон

Вероника Грим, једна од председавајућих ове комисије и чланица Владиног савета ''пет економских мудраца'', изјавила је да је кључно деловати брзо како би се умањила огромна оптерећења. Због тога комисија предлаже решење у два корака.

Влада је тражила брзе и ефикасне мере за заштиту од финансијских оптерећења која ипак подстичу штедњу. Потрошња гаса не сме да расте превише због ограничене количине.

Ова решења ће до краја априла 2024. године коштати око 96 милијарди евра. Односно, само децембарски рачун ће коштати 5 милијарди евра.

Фото: Профимедиа

 

Лопта је код Шолца

Према мишљењу комисије, кључно је реаговати што пре, јер Немачка ''клизи у рецесију''. Разматрају се и друге мере за смањење ризика од злоупотребе те је битно утврдити детаље, наводе чланови комисије.

''Одлучити мора политика, ми можемо само дати препоруке'', навео је Зигфрид Русвурм, председник Савезног удружења немачке индустрије и један од председавајућих комисије.

(ДВ)