Он је рекао да се пелет у већим градовима може наћи, најчешће у стовариштима под контролом или у власништву фабрика које пелет производе.

- Фабрике су одлучиле да се баве малопродајом па ко није набавио пелет треба њима да се обрати и добиће информацију како до пелета. Тако је сада, и биће сигурно тако до краја октобра, до када важи уредба - рекао је он.

Влада Србије уредбом је цену пелета ограничила на 38.000 за тону, а Главоњић каже да трговина по вишим ценама неприхватљива и противзаконита.

Додао је да је тона пелета 2021. године коштала између 220 и 230 евра, док је сада 320 евра, што је повећање од 100 евра.

Он је подсетио да је пред државног ограничења тона пелета продавана и за 400 евра те да је зато Влада Србије реаговала.

- Произвођачи су били незадовољни ограниченом ценом, па су одлучили да се баве и малопродајом. То је доста успорило дистрибуцију пелета на тржишту. Велики број произвођача ради нормално и има довољно сировине. Они испоручују преко својих канала - рекао је он.

Додао је да у мањим местима пелета нема и питање је да ли ће га и бити, али да већа стоваришта са већом економском снагом успевају да снабдевају.

Цена огревног дрвета се слободно формира, а Главоњић истиче да је просторни метар од почетка септембра поскупео 200 динара што говори да су се домаћинства раније снабдела те да се цена стабилизује.