Prvi korak koji je predložila komisija uključuje preuzimanje decembarskog računa za grejanje, dok bi drugi korak uključio ograničenje cene gasa na 12 centi po kilovatsatu od marta 2023. do kraja aprila 2024. godine - ali samo za 80 odsto potrošnje u septembru 2022.

Za korisnike centralnog grejanja garantovana bi bila snižena cena od 9,5 centi po kilovatsatu, takođe za kontigent od 80 odsto potrošnje. Za potrošnju iznad tih kontigenata, važila bi tržišna cena.

96 milijardi vredan poklon

Veronika Grim, jedna od predsedavajućih ove komisije i članica Vladinog saveta ''pet ekonomskih mudraca'', izjavila je da je ključno delovati brzo kako bi se umanjila ogromna opterećenja. Zbog toga komisija predlaže rešenje u dva koraka.

Vlada je tražila brze i efikasne mere za zaštitu od finansijskih opterećenja koja ipak podstiču štednju. Potrošnja gasa ne sme da raste previše zbog ograničene količine.

Ova rešenja će do kraja aprila 2024. godine koštati oko 96 milijardi evra. Odnosno, samo decembarski račun će koštati 5 milijardi evra.

Foto: Profimedia

 

Lopta je kod Šolca

Prema mišljenju komisije, ključno je reagovati što pre, jer Nemačka ''klizi u recesiju''. Razmatraju se i druge mere za smanjenje rizika od zloupotrebe te je bitno utvrditi detalje, navode članovi komisije.

''Odlučiti mora politika, mi možemo samo dati preporuke'', naveo je Zigfrid Rusvurm, predsednik Saveznog udruženja nemačke industrije i jedan od predsedavajućih komisije.

(DV)