Већ недељама руски гас не да тече кроз Северни ток 1, немачке нуклеарне електране треба да буду затворене, а влада спасава енергетске компаније на све стране.

Недавне политичке изјаве су допринеле забринутости, преносе Новости.

- Немачка би могла добро да преживи предстојећу зиму под условом да имамо среће са временом и да уштедимо довољно гаса - објаснио је 19. септембра немачки министар економије Роберт Хабек.

У том контексту, значајан скок цена дрвета не изненађује.

- Некима је чудно што цена пелета расте. Мени није. Када цена добра порасте, људи га замењују, подижући цену замена - рекао је Лајон Хирт, професор у Берлину.

Према подацима који пореде цене огревног дрвета у августу 2022. године, Немци троше знатно више новца на дрва за грејање својих домова.

Фото: Јутјуб/Yellow Brick Cinema - Relaxing Music

 

Цене пелета и огревног дрвета порасле су за 85,7% у односу на прошлу годину.

Најдрастичније поскупљење имале су пиљевина и пелет, који су поскупели за 133,3%. У међувремену, просечно повећање цена робе широке потрошње у истом временском периоду износило је свега 7,9%.

Немачки статистички завод наводи вишеструке узроке за изузетан скок, приписујући га „повећаној потражњи“ и „повећаним трошковима набавке и транспорта у дрвној индустрији“.

Растућа тражња земље за дрветом такође је смањила извоз, који је пао за 30,3% у односу на прошлу годину.

Док су високи домаћи трошкови енергије ометали производњу пећи на дрва за грејање, која је пала за 4,5% у првом кварталу 2022. године, увоз пећи је порастао. До јула, додатних 60.000 пећи је увезено у Немачку, од којих је 62,4% долазило из Кине. Истовремено, реекспорт пећи у земље ЕУ смањен је за 28,8%.

Неколико немачких домова се греје искључиво на дрва.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".