Једна од најистакнутијих глумица осамдесетих и деведесетих година свакако је била Радмила Савићевић. 

 Крајем осамдесетих година тумачила је лик секретарице Жарке у Бољем животу, а године 1993. њена каријера долази до врхунца улогом Риске Голубовић у Срећним људима.

Радмила је своју каријеру почела 1946, а први филм снимила 1961. године. Једна од најистакнутијих улога десила јој се 1968. у филму Вишња на Ташмајдану, где је играла разредног старешину.

Фото: Р. Радетић

 

Њена каријера од тада је ишла узлазном путањом, а велику славу стакла је као Виолета у Камионџијама, девојка заљубљена у Пају Чутуру (Павле Вуисић), и као бака Вука у Позоришту у кући. Године 1976. снима ТВ серију Бабино унуче, да би потом играла у серији Врућ ветар.

Ова велика глумица никада није добила велике награде, јер како каже, филмски критичари јој никада нису били наклоњени.

Прву награду је добила тек након своје смрти, 2003. године. У питању је била награду Жанка Стокић. Остала је упамћена по улогама бака и добронамерних, простодушних жена са села.

Фото: Архив Новости

 

Федис је од 2021. године по њо њој назвао Награду за најбољу женску епизодну улогу.

Живот ове легендарне глумице обележила је љубав према свом колеги, Божидару Савићевићу. Годинама су се обожавали, чак толико да нису могли дуго да издрже једно без другог. Многи су истицали да је по њиховој причи могао да се напише сценарио за најромантичнији филм.

Обоје су наглашавали да је то била љубав на први поглед, а убрзо су је и крунисали браком. Рада је Божидара стално ословљавала са “мој човек”.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Иако је по струци био зубни техничар, он се 1948. године посветио глуми и придружио се својој супрузи на даскама које живот значе.

Радмила је играла још током Другог светског рата и тако је остало током целог живота – где је ишла она, ишао је и он. Божидар и Радмила глумили су прво у Крушевцу, па у Нишу и на крају у Београду.

Божидар се прилично млад разболео. А захваљујући великој бризи и пажњи Радмиле, која га је бескрајно волела, успео је да доживи старост. Није дозвољавала да му се било шта лоше деси. Њихову љубав је прекинула управо глумичина смрт, када је преминула 8. новембра 2001. године.

Божидар је без ње издржао тек нешто више од годину дана, свакодневно је истицао колико му недостаје. Умро је 25. јануара 2003. године. Како су цео живот провели једно уз друго, тако и данас заједно почивају на Новом гробљу у Београду у Алеји заслужних грађана.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".