Рођен је 24. маја 1938. године у Новом Саду на Петроварадину, а преминуо 15. маја 2019. године у Београду. Глумачку каријеру је започео као певач. У почетку је певао песму о сирочету које је дозивало мајку, а касније је напредовао. Са дванаест година је имао путујуће позориште и наступао је са својим вршњацима.

1956. године је завршио Прву мушку реалну гимназију, а затим је уписао књижевност. Убрзо је прешао на Академију за позориште, филм, радио и телевизију где је 1962. године дипломирао глуму.

Фото: Архив Борбе

 

Седам година касније се у њу разочарао јер је представа "Кад су цветале тикве“ била скинута са репертоара због политичке неподобности. Тада је кренула хајка на њега па је напустио Савез комуниста и повукао се у брда где је гајио овце. Након девет месеци је поново заиграо у позоришту.

Миша Јанкетић је играо у бројним представама као што су: "Злочин и казна“, "Народни посланик“, "Девојка модре косе“, "Дамин гамбит“, "Јаков грли трње“, "Милош – велики књаз сербски“, итд. Његова матична кућа је Југословенско драмско позориште, али је наступао у Народном позоришту, Позоришту Славија, Звездара театру, итд.

Сматра да се најбоље показао у представама: „Прљаве руке“, „Кад су цветале тикве“, „Трамвај звани жеља“, „Колубарска битка“ и „Кај сад“. Захваљујући свом послу, пропутовао је пола света.

Фото: Архив Борбе

 

Породица му је најважнија у животу, а у њу убраја и многе улоге које је одиграо. Сматра да је требао да буде строжи према деци, али желео је да им пружи све оно што је њему било ускраћено. 1981. године Михаило је био у авиону који су отела тројица криминалаца. Са њим су били глумци Жарко Лаушевић и Марко Николић, цео тим ФК Будућност, и многи други. Након 20 сати су успели да се ослободе.

Добитник је значајних глумачких награда и признања, као што су: Добричин прстен, Награда Павле Вуисић, Нушићева награда за животно дело, Статуета Јоаким Вујић, четири Стеријине награде, Октобарска награда града Београда, Статуета Ћуран, Награда Раша Плаовић и две годишње награде ЈДП.

Преминуо је 15. маја 2019. године у Београду, а сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду 18. маја 2019.

Фото: Предраг Митић

 

Његова ћерка Милица и син Марко су такође глумци.

Учествовао је као студент на радној акцији приликом изградње ауто-пута Загреб—Љубљана 1958. године,

Велику популарност код телевизијске публике донеле су му улоге у ТВ серијама "Сиви дом” (1984—1985), "Бољи живот” (1987—1991), "Срећни људи” (1993—1996), а у серији "Породично благо” (1998—2002) играо је главну мушку улогу, као и у серији "Бела лађа” (2008—2012).


Глумац Михаило Миша Јанкетић у дугогодишњем је био у браку са супругом Свјетланом Кнежевић, глумицом и балерином, од које је старији 12 година.


Њихова љубавна прича почела је у Сарајеву, а Свјетлана је тада била заљубљена у другог младића. Упознали су се када ју је он тешио због раскида са тадашњим изабраником. А он је једном приликом тим поводом рекао:

 

- Свјетлана је била врло млада када смо се срели у Сарајеву. Имала је 16, а ја 28 година. Била је веома лепа девојчица. И дан-данас је лепа. Била је заљубљена у другог младића. Тада сам био зрео човек, доста рано сам деловао ауторитативно. Хтео сам брже да остарим. Они су се разишли, па сам је тешио. Говорио сам јој се се не секира, да ћу се, када буде одрасла, оженити њом. Баш је тако било. Кад је имала 22 године, отишао сам у Сарајево, узео је и оженио се. Одржао сам обећање. Истина, у међувремену је било неких малих песмица и неких писама, јер она је тад учила балетску школу у Санкт Петерсбургу, у Лењинграду, а ја сам био овде, па смо се мало дописивали. И, ето, тако, и ту прође 40 година, малтене - испричао је овако Миша Јанкетић пре неколико година за домаће медије.

Фото: Архива ТВ Новости

 

 

(Објектив)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Миша Јанкетић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".