Нова врста криминала се шири Америком, и то у мери да је полиција у више области упозорила грађане да посебно обрате пажњу.

- Имали смо случај када је старији човек подигао велику количину готовине и стајао је и бројао. А осумњичени је дошао с леђа и отео му новац из руку - рекао је Крис Ким из организације Крајмстоперс за КИТВ.цом

Тактика се зове 'Џагинг', и није нова. Полиција жели да корисници банкомата запамте: Будите посебно опрезни.

- Имали смо видео снимке жртава које излазе из банке после подизања велике количине готовине и заправо носе кесу са новцем до свог возила. И пре него што уђу у кола осумњичени на бициклу, колима или мопедима, им отму новац - рекао је Ким.

Постоје неке препоруке: Немојте руковати великом количином новца ван банке или на банкомату. За предузећа која праве велике готовинске депозите, Крајмстоперс каже да је важно да промене своју рутину.

- Оно што такође подстичемо предузећа да раде је да вам кеш шаљу чешће, али у мањим количинама. Немојте само да радите једну велику своту. Покушајте да их раздвојите. Немојте то чинити рутином. Није добро осумњичени сваки дан зна у одређеном тренутку када ће предузеће послати кеш. Покушајте да мало промените рутину - упозорио је Ким.

Увек можете обавити своје банкарство унутра. Али чак и тада, никада не можете бити превише опрезни.

- Узмите навику да гледате преко рамена, уверите се да вас нико не посматра. Ако сте у могућности да одете тамо са неким другим, пријатељем или чланом породице да вас прати, и то охрабрујемо", додао је Ким.

Град Остин у Тексасу је само ове године видео 84 случаја џагинга. На Оахуу је последњи инцидент пријављен пре лета.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".