Nova vrsta kriminala se širi Amerikom, i to u meri da je policija u više oblasti upozorila građane da posebno obrate pažnju.

- Imali smo slučaj kada je stariji čovek podigao veliku količinu gotovine i stajao je i brojao. A osumnjičeni je došao s leđa i oteo mu novac iz ruku - rekao je Kris Kim iz organizacije Krajmstopers za KITV.com

Taktika se zove 'DŽaging', i nije nova. Policija želi da korisnici bankomata zapamte: Budite posebno oprezni.

- Imali smo video snimke žrtava koje izlaze iz banke posle podizanja velike količine gotovine i zapravo nose kesu sa novcem do svog vozila. I pre nego što uđu u kola osumnjičeni na biciklu, kolima ili mopedima, im otmu novac - rekao je Kim.

Postoje neke preporuke: Nemojte rukovati velikom količinom novca van banke ili na bankomatu. Za preduzeća koja prave velike gotovinske depozite, Krajmstopers kaže da je važno da promene svoju rutinu.

- Ono što takođe podstičemo preduzeća da rade je da vam keš šalju češće, ali u manjim količinama. Nemojte samo da radite jednu veliku svotu. Pokušajte da ih razdvojite. Nemojte to činiti rutinom. Nije dobro osumnjičeni svaki dan zna u određenom trenutku kada će preduzeće poslati keš. Pokušajte da malo promenite rutinu - upozorio je Kim.

Uvek možete obaviti svoje bankarstvo unutra. Ali čak i tada, nikada ne možete biti previše oprezni.

- Uzmite naviku da gledate preko ramena, uverite se da vas niko ne posmatra. Ako ste u mogućnosti da odete tamo sa nekim drugim, prijateljem ili članom porodice da vas prati, i to ohrabrujemo", dodao je Kim.

Grad Ostin u Teksasu je samo ove godine video 84 slučaja džaginga. Na Oahuu je poslednji incident prijavljen pre leta.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".