Британска краљица Елизабета ИИ преминула је прекјуче у 96. години живота, након пуних 70 година на престолу. 

Бакингемска палата је у четвртак увече објавила смрт краљице Елизабете Друге, која је била најдуже владајући британски монарх.

Колико је краљица била живописна личност, о томе говоре разне занимљивости и анегдоте које се везују за њу, а једна од њих је свакако и један од највећих безбедоносних пропуста у историји Велике Британије. 

Како је својевремено извештавао британски Тоwн&Цонутрy, један човек је пре 40 година ушао у краљичину собу, док је она спавала и тако изазвао велики скандал. 

У питању је Мајкл Фаган који је након пијане ноћи одлучио да посети краљицу. Како су писали британски медији, он се нешто пре 7 сати ујутру 9. јула 1982. године попео преко ограде Бакингемске палате и уз олук се попео на кров. Скинувши ципеле и чарапе, касније је за Индепендент потврдио да му их је две године касније вратило особље палате, ушао је у краљевску резиденцију кроз незакључан прозор. 

Како се даље наводи, Фаган је након тога неко време лутао палатом, два пута активиравши аларе. За то време је прегледао колекцију марака краља Џорџа В. Очигледно под претпоставком да су упозорења била грешка, полиција је на стражи искључила аларме.

Фаган је Сан рекао да је планирајући излазак, разбио једну од пепељара у палати да би могао да пресече мрежу за голубове на крову. Том приликом се случајно посекао.

На крају, Фаган се пробио у резиденцијално крило палате и, према писању Тоwн&Цонутрy, несвесно је ушао у спаваћу собу краљице.

- Нисам је превише уплашио, али сам био прилично шокиран - испричао је Фаган присећајући се тренутка када је повукао завесе са кревета и открио краљицу Елизабету како спава у кревету.

- Позвала је обезбеђење телефоном који је стајао на ноћом ормарићу, али када нико није дошао, устала је из кревета - рекао је он.

- Спаваћица јој је била до колена. Рекла је: "Само минут, довешћу некога", прошла је поред мене и босонога истрчала из собе - додао је Фаган.

Убрзо је позван лакеј Пол Вајбру, који је затим отпратио Фагана до краљичине оставе.

Фото: Профимедиа

 

- Човек је деловао веома напето па сам га питао да ли жели нешто да попије - рекао је Фаган и додао да је тада лакеј постао љубазан и да је затражио виски. Фаган је ухапшен убрзо након тога.

Као резултат инцидента, који је изазвао велики скандал у очима јавности, министар унутрашњих послова Уједињеног Краљевства Вилијам Вајтло је наводно понудио краљици оставку; међутим, она је одбила.

Током година, Фаган је давао различите изјаве о својим разлозима за провалу у палату тог јутра. Према причи Гардијана након инцидента, он је рекао полицији да је провалио да види краљицу јер је био заљубљен у њу, али је у другим приликама сугерисао да мисли да би краљица могла да му помогне на неки начин, писао је Сан. Поред тога, он је за Индепендент рекао, да је одлука била подстакнута продуженом реакцијом на узимање халуциногених печурака неколико месеци раније.

Занимљиво је да 9. јула 1982. није био први пут да је Фаган илегално ушао у Бакингемску палату.

Први боравак у палати

Неколико недеља пре него што је Фаган ухапшен у краљевској резиденцији, он је већ провалио у палату користећи сличан метод. Том приликом, према писању Гардијана, Фаган је ушао кроз отворени прозор собе једне од краљевских собарица, Саре Картер, која је у то време заправо била у својој соби и читала. Изненађена, Картер је отрчала по помоћ, али док се вратила, Фаган је прешао у други део палате и обезбеђење је веровало да је она измислила инцидент.

- Ушао сам право унутра. Био сам изненађен што нисам одмах ухваћен - рекао је он суду на рочишту за провалу 1982 и додао:

- Могао сам да будем силоватељ или тако нешто. Знао сам да могу да пробијем обезбеђење јер је било слабо.

Фото: Профимедиа

 

У интервјуу за Индипендент 2012. рекао је да је док је истраживао палату испробао неколико престола и на крају одлучио да оде након што нико није дошао да га пронађе.

- Било је теже изаћи него ући. На крају сам пронашао врата и изашао у баште позади, попео се преко зида и кренуо Малом - рекао је Фаган својевремено за Индепендент.

- Нисам размишљао да уђем тамо до те последње секунде када ми је пало на памет да то урадим, па сам био шокиран. 

Фото: Профимедиа

 

Шта је било након хапшења?

Фаган није оптужен за упад у Бакингемску палату 9. јула 1982. јер се према британском закону то сматрало грађанским преступом, а не злочином. Такође, да би се ово дело квалификовало као злочин, било је потребно да краљица да лично поднесе тужбу. Касније је изведен пред суд за провалу која се односила на први пут када је провалио.

У септембру 1982. године оптужен је за крађу флаше вина принца Чарлса из колекције поклона које је јавност послала у ишчекивању рођења принца Вилијама. Сам Фаган је признао да је пио вино док је био у канцеларији Чарлсовог особља.

- Чекао сам да ме ухвате. Попио сам га јер сам чекао да неко дође - пише Гардијан.

Након што је попио пола флаше, уморио се од чекања и одлучио је да оде. Порота је расправљала о случају 14 минута пре него што је ослободила Фагана.

Није му то био последњи пут на суду. Током испитивања о провали 9. јула, Фаган је очигледно открио своју улогу у неповезаној крађи аутомобила, за коју је оптужен и коначно осуђен у октобру 1982. Он је био смештен у менталну болницу приликом изрицања пресуде, али је до јануара следеће године медицинска комисија у болници утврдила је да више није потребно да буде задржан у притвору, пренео је Њујорк тајмс.

Године 1983, након што је изашао, објавио је обраду песме "Год Саве тхе Qуеен" са панк бендом Тхе Боллоцкс Бротхерс.

Године 2020, британски Сан је објавио да је имао срчани удар и да је позитиван на ковид, али је преживео обоје.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".