- У том периоду почела сам активно да тренирам кошарку. На кошаркашком терену је и настао мој данашњи надимак Брена. Надимак ми је дао мој тадашњи кошаркашки тренер, Влада Бајер. Тренеру је било компликовано да ме дозива: "Фахрета, Фахрета!" Играла сам центра или бека. Моје колегинице биле су Мила, Ката... Све нека кратка имена. И каже он мени: "Ја ћу тебе звати Брена". Ја кажем: "Ко је та Брена?!" Као прво, глупо име. Мислим, од свих имена која су могла бити лепша - открила је певачица.

- У Босни, то је био синоним за лепу девојку. Увек сам волела да се истичем, да се изборим за своје место под сунцем. Ма, била сам као шило! Зато сам се и нашла под кошем, с лоптом у рукама. Ту је дошао до изражаја и мој смисао за реалност. Схватила сам да нисам довољно талентована за кошарку и да ће увек бити бољих од мене, које нећу достићи. Када ме је касније Саша Поповић питао имам ли неки надимак, сетила сам се тог догађаја, и тако постала - Брена. Током гимназијских дана почела сам да певам по забавама. Коначно сам схватила да је сцена мој терен - испричала је Брена.

Фото: В. Данилов

 

Далеке 1981. покојни Милован Илић Минимакс испред Брена додао је и Лепа, па је тако настао надимак под којим се певачица прославила.

- Нисам волела то Лепа јер нисам мислила да сам лепа на тај начин - истакла је фолк дива.

Фахрета Живојиновић је једна од многих јавних личности са домаће сцене која је променила веру. Из ислама певачица је прешла у православље, а на крштењу добила име Јелена. Брена никада није причала о разлозима који су је навели на овај потез, али се придржава свих правила 'нове вере', те празнује православне празнике и славу Аранђеловдан.

Фото: Д. Мишић

 

Она је истицала да су је погађале спекулације у јавности везане за промену имена и вере.

"Правиле су се разне спекулације о промени мог имена и вере, заиста је било тешко поднети све те бесмислице. Моја публика и породица су били нешто што представља адреналин за животом - рекла је Брана за емисију Ексклузив.

Лепа Брена је својевремено гостовала на хрватској телевизији где је добила неумесно питање од водитељке Елизабете Гојан да ли се стиди свог муслиманског порекла.

Фото: З. Кнежевић

 

- Ја да сам знала да ћу бити оволико популарна, ја бих себи дала неко име, као Софија, или Клаудија, Елизабета. У то време су највеће звезде биле Елизабет Тејлор, Ракел Велч, а сада више нема тих тако великих и правих звезда, зато што се све некако поједноставило – рекла је тада певачица, док ју је водитељка прекинула питањем стиди ли се свог муслиманксог имена.

- Зашто бих се стидела?! Ја сам била и остала то што јесам. Поносна сам на своје родитеље, на своје корене. Свака особа коју је мајка родила овакву као мене треба да цени своје родитеље, поштује своје име и презиме и своје порекло. Тако да сам ја остала оно што јесам. Једино су се са мојом популарношћу мењали други око мене – објаснила је Брена, не обазирући се на неукусно питање.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Ретроспектива каријере Лепе Брене

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".