Упркос најбољим намерама Европске комисије да у оквиру свог „Кутка за учење“ наставницима и ученицима пружи најбољу врсту образовног садржаја, нацртана мапа изазвала је много контроверзи. Наиме, на поменутој мапи су приказане бројне европске знаменитости, али ако обратите пажњу на Балкан, можете видети како је Европска унија занемарила овај "кутак".

Међу знаменитостима у Хрватској, како преноси Јутарњи лист, приказан је пас далматински, загребачка катедрала, Диоклецијанова палача у Сплиту и шоља кафе, али остатком Балкана очигледно није био превише очаран илустратор мапе и стога је од свих симбола који красе земље Западног Балкана.. преостало – медвед!

Бројни корисници Фејсбука приметили су овај неуспех Европске уније и у коментарима изразили своје незадовољство.

- На "Дивљем западном Балкану" ништа се не може видети и нац́и, осим мало траве, медведа, паса и мостиц́а усред дивљине - стоји у најпопуларнијем коментару на објави.

- У вец́ини земаља бивше Југославије живе само медведи? Хвала ни за шта – један је од коментара.

– Дакле, у земљама Западног Балкана живе само пси и медведи. Занимљиве, праве европске вредности - такође је један од коментара испод мапе.

Док су неки коментатори поручили илустраторима да се „врате у основну школу“, други су своје негодовање преточили у коментаре који се баве озбиљнијим темама.

'Пример за учење о расизму' - Ово је тако добар ресурс за наставу...за подучавање о расизму - стоји у једном коментару.

– Како се усуђујете да приказујете земље ван ЕУ као празне пустиње без икаквог културног наслеђа? Било би прикладније тај простор оставити празан – написао је један корисник Фејсбука. Надаље, осврнуо се на дизајн, односно илустрације на остатку картице.

– А чини се да земље ЕУ као главно наслеђе имају углавном хришц́анске катедрале? Како се усуђујете да користите реч "разнолик" овде? Да не говорим колико је ово безобразлук... – навео је он у коментару и додао да је непримерено постављати хрватску заставу усред Босне, као и симболизовати Србију шумом и медведом.

Вец́ина коментара односила се на негативне конотације дечје образовне мапе, али је један коментатор истакао да „зелена трава и шуме Србије симболизују нетакнуту српску зелену природу и шуме, што је реткост у данашњој Европи и шире“.

До сада нико из Европске комисије није реаговао на негативне коментаре на Фејсбуку, а мапа се и даље користи у образовне сврхе.

(Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".