Како бисте спречили штету у кухињи коју углавном може само мајстор да поправи, морате да знате које намирнице никако не смете да бацате у одвод од судопере.

Фото: Профимедиа

 

 

Штете су углавном велике и скупе, а то је нешто што сигурно желите да избегнете.

Будите обазриви и радије их одложите на друго место.

1. Талог кафе

Многи људи редовно сипају талог кафе у судоперу након што попију скувану кафу. Чини се да су ситна зрна безопасна, али могу зачепити цев. Постоји много начина за коришћење талога кафе. Корисни су за негу тела, чишћење, па чак и у башти. Међутим, ако желите да их се решите, боље је бацити у смеће.

Фото: Профимедиа

 

 

2. Уље или маст

Уље се апсолутно не сме сипати у судоперу или тоалет. Без обзира да ли је топло или хладно. Због својих својстава подстиче зачепљење цеви. Уместо тога, можете га обрисати папирним убрусом који ће упити масноћу. Наравно, убрус бацамо у смеће, а не у тоалет. Ако га имамо пуно, можете га сипати у посуду и бацити у смеће.

3. Брашно

Заједно с водом ствара густу и лепљиву масу која ни под којим околностима не би требало да заврши у одводу. Пре него што почнете да перете посуђе након брашна, покушајте да га уклоните што је више могуће.

4. Налепнице са воћа

Прањем воћа у судопери решавамо се и налепница. Често их инстинктивно остављамо тамо и пуштамо да их вода испере низ одвод. Ово је грешка. Налепнице за воће се не растварају, само се накупљају у цевима. После неког времена могу да нам запуше судоперу. Треба их бацити у смеће.

Фото: Катарина Михајловић

 

 

5. Кости, језгра и љуске од јаја

Не бацајте их у судоперу. Ако случајно паднете у одвод док кувате јело, можда ће све бити ок. Међутим, ако их се редовно решавате на овај начин, то че сигурно запушити цеви. А толико су жилави да ће се заиста тешко решити такве блокаде. Боље је да не ризикујете. Такође, будите опрезни са чиа семенкама и ланеним семенкама, које имају способност да упијају воду и набубре под њеним утицајем, значајно повећавајући њену запремину.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

 

6. Остатке хране

Остаци меса, тестенина и поврћа често заврше у одводу. Слична судбина задесила је коре кромпира или воћа или поврћа. Ово је грешка. Разграђујући, изазивају непријатан мирис из судопере. Они такође могу довести до тровања. Такође изазивају зачепљење цеви у већој мери. Да бисте то избегли, ставите у решеткуцу за одвод. Захваљујући томе, остаци хране неће отићи у цеви током прања.

(Објектив)

БОНУС ВИДЕО:

Трикови за чишћење куће

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".