Мозу називају женом задивљујуће лепоте, раскошног модног стила, завидног образовања и неко ко је урадио много за даме у арапском свету.


Ова дама се на друштвеној сцени наметнула као неко ко годинама предводи друштвене и образовне реформе како у Катару, тако и широм света, најпре захваљујући револуционарним иницијативама у образовању и развоју младих.

 


Но, широким народним масама је поред њеног хумантираног и друштвено корисног рада, занимљива и сама Мозина појава. Нето вредност ове 63-годишњакиње процењује се на више од 15 милиона долара, а њен живот на високој нози и очигледна страст према високој моди нису прошли незапажено. Зато нас не чуди што је на Инстаграму прати преко 820 хиљада људи!

 

 


И заиста - модна издања Мозе су најблаже речено очаравајућа. Она увек носи елегантне турбане као алтернативу хиџабу, па су временом постали њен заштитни знак. Заљубљеник је у интезивне, моћне боје, али и раскошне украсе на гардероби попут волана, шљокица, плисеа...

 

 


У њеном гардероберу висе комади најлускузнијих брендова дашањице као што су Hermes, Chanel, Valentino, Ralph&Russo, Stephane Rolland...

Наравно, обожава и скупоцен накит који има места у свакој њеној комбинацији. Њен стил одише гламуром и отменошћу, а с времена на време се окрене и традицији, те носи хаљине инспирисане арапском ношњом.

 

 

Фото: Профимедиа

 

Моза је и сама власница једне модне компаније - она има 100 одсто удела у познатој француској компанији за производњу кожне галантерије "Le Tanneur & Cie" .

"Форбс" ју је прогласио једном од најмоћнијих жена на планети, а њено богатство је, чини се, непресушно - познато је да поседује огроман број луксузних аутомобила, али и неколико прескупих кућа. Примера ради 2014. је купила три огромне куће у Лондону, једну до друге, те их је временом претворила у велику, раскошну палату.


Иначе, Моза може да се похвали и завидним образовањем - она је дипломирала социологију, а магистрирала јавну политику у исламу. Занимљиво је да је добила још шест почасних доктората са неких од најпрестижнијих светских универзитета. Међу бројним признањима које је добила током дугогодишњег јавног рада издваја Карнегијеву медаљу за филантропију и престижну награду за допринос унапређењу међународних односа. Такође, 2015. примљена је у Међународну кућу најбоље обучених жена на свету!

 


Иначе, Моза и шеик упознали су се управо на Катарском универзитету, где је и студирала, а пар је разменио брачне завете 1977. године. Она је друга од три шеикове супруге, али је временом постала она која има највише утицаја на свог мужа. Но, не само то - она је постала прва жена једног емира која је била укључена у политичке, друштвене и међународне аспекте катарске владе.

 

 

Фото: Профимедиа

 

Моза је у периоду од 1978. до 1991. родила чак седморо деце - петоро синова и две ћерке, а оца је на трону Катара наследио један од синова које је добио управо са њом - Тамим бин Хамад Ал Тани.

Фото: Профимедиа

 

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".