Mozu nazivaju ženom zadivljujuće lepote, raskošnog modnog stila, zavidnog obrazovanja i neko ko je uradio mnogo za dame u arapskom svetu.


Ova dama se na društvenoj sceni nametnula kao neko ko godinama predvodi društvene i obrazovne reforme kako u Kataru, tako i širom sveta, najpre zahvaljujući revolucionarnim inicijativama u obrazovanju i razvoju mladih.

 


No, širokim narodnim masama je pored njenog humantiranog i društveno korisnog rada, zanimljiva i sama Mozina pojava. Neto vrednost ove 63-godišnjakinje procenjuje se na više od 15 miliona dolara, a njen život na visokoj nozi i očigledna strast prema visokoj modi nisu prošli nezapaženo. Zato nas ne čudi što je na Instagramu prati preko 820 hiljada ljudi!

 

 


I zaista - modna izdanja Moze su najblaže rečeno očaravajuća. Ona uvek nosi elegantne turbane kao alternativu hidžabu, pa su vremenom postali njen zaštitni znak. Zaljubljenik je u intezivne, moćne boje, ali i raskošne ukrase na garderobi poput volana, šljokica, plisea...

 

 


U njenom garderoberu vise komadi najluskuznijih brendova dašanjice kao što su Hermes, Chanel, Valentino, Ralph&Russo, Stephane Rolland...

Naravno, obožava i skupocen nakit koji ima mesta u svakoj njenoj kombinaciji. NJen stil odiše glamurom i otmenošću, a s vremena na vreme se okrene i tradiciji, te nosi haljine inspirisane arapskom nošnjom.

 

 

Foto: Profimedia

 

Moza je i sama vlasnica jedne modne kompanije - ona ima 100 odsto udela u poznatoj francuskoj kompaniji za proizvodnju kožne galanterije "Le Tanneur & Cie" .

"Forbs" ju je proglasio jednom od najmoćnijih žena na planeti, a njeno bogatstvo je, čini se, nepresušno - poznato je da poseduje ogroman broj luksuznih automobila, ali i nekoliko preskupih kuća. Primera radi 2014. je kupila tri ogromne kuće u Londonu, jednu do druge, te ih je vremenom pretvorila u veliku, raskošnu palatu.


Inače, Moza može da se pohvali i zavidnim obrazovanjem - ona je diplomirala sociologiju, a magistrirala javnu politiku u islamu. Zanimljivo je da je dobila još šest počasnih doktorata sa nekih od najprestižnijih svetskih univerziteta. Među brojnim priznanjima koje je dobila tokom dugogodišnjeg javnog rada izdvaja Karnegijevu medalju za filantropiju i prestižnu nagradu za doprinos unapređenju međunarodnih odnosa. Takođe, 2015. primljena je u Međunarodnu kuću najbolje obučenih žena na svetu!

 


Inače, Moza i šeik upoznali su se upravo na Katarskom univerzitetu, gde je i studirala, a par je razmenio bračne zavete 1977. godine. Ona je druga od tri šeikove supruge, ali je vremenom postala ona koja ima najviše uticaja na svog muža. No, ne samo to - ona je postala prva žena jednog emira koja je bila uključena u političke, društvene i međunarodne aspekte katarske vlade.

 

 

Foto: Profimedia

 

Moza je u periodu od 1978. do 1991. rodila čak sedmoro dece - petoro sinova i dve ćerke, a oca je na tronu Katara nasledio jedan od sinova koje je dobio upravo sa njom - Tamim bin Hamad Al Tani.

Foto: Profimedia

 

 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".