ДАНСКА биотехнолошка компанија "Баваријан нордил" саопштила је ове недеље да је Европска комисија дала дозволу да се њена вакцина "имванекс" пласира на тржиште као заштита од мајмунских богиња, као што је и препоручила Европска агенција за лекове (ЕМА).

Одобрење је дошло само дан након што је Светска здравствена организација објавила упозорење на високом нивоу у којем је епидемија мајмунских богиња која се брзо шири проглашена глобалном здравственом ванредном ситуацијом.

Доступност одобрене вакцине може значајно да побољша спремност нација да се боре против нових болести, рекао је извршни директор данске компаније Пол Чаплин.

Фото: М. Миливојевић

 

 

Вакцина "имванекс", једина која је добила одобрење за превенцију болести мајмунских богиња у Сједињеним Државама и Канади, до сада је у ЕУ била одобрена само за лечење великих богиња. Међутим, компанија је испоручила вакцину у неколико земаља ЕУ током тренутне епидемије мајмунских богиња за другачију употребу од оне за коју је вакцина била првобитно намењена. Одобрење је валидно у свим државама чланицама Европске уније, као и на Исланду, у Лихтенштајну и Норвешкој, наводи се у саопштењу ове компаније.

Развој "имванекса" омогућен је значајним улагањима америчке владе у последње две деценије, истакла је данска компанија.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".