Ковид позитивни пацијенти који развију тежу клиничку слику упућују се у Војну болницу на Карабурми и у Болницу у Батајници. Пораст броја позитивних случајева, међутим, није значајно утицао на пораст броја пацијената на болничком лечењу.

Директорка болнице у Батајници др Татјана Аџић Вукичевић каже да је заузета четвртина болничких постеља – имају 203 пацијента у седам јединица полуинтензивне неге и једној јединици интензивне неге.

То је седам пута више пацијената у односу на 28. јун – тада је у овој болници било 29 болесника, а један је био интубиран.

Јуче су, каже, имали 45 пријема, што је неуобичајено у односу на претходне дане, када их је било 20 до 30. Долазе углавном старији пацијенти, у седмој, осмој и деветој деценији, који имају придружене болести.

Фото: А. Станковић/П. Митић

 

- Имамо једног млађег од 50 година, са акутним срчаним попуштањем. Такву клиничку слику нисам дуго, дуго видела. Овај млади човек се разболео из пуног здравља - истиче докторка.

Упала плућа која се сада јавља разликује се у односу на друге сојеве – блажа је и не захтева кисеоничку потпору.

- Не може да се пореди са оним од пре шест, осам или 12 месеци. Углавном, вирус захвата горње делове респираторног система, а мали број болесника даје класичну слику упале плућа - истиче др Аџић Вукичевић.

(Блиц)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".