DANSKA biotehnološka kompanija "Bavarijan nordil" saopštila je ove nedelje da je Evropska komisija dala dozvolu da se njena vakcina "imvaneks" plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja, kao što je i preporučila Evropska agencija za lekove (EMA).

Odobrenje je došlo samo dan nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila upozorenje na visokom nivou u kojem je epidemija majmunskih boginja koja se brzo širi proglašena globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

Dostupnost odobrene vakcine može značajno da poboljša spremnost nacija da se bore protiv novih bolesti, rekao je izvršni direktor danske kompanije Pol Čaplin.

Foto: M. Milivojević

 

 

Vakcina "imvaneks", jedina koja je dobila odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u Sjedinjenim Državama i Kanadi, do sada je u EU bila odobrena samo za lečenje velikih boginja. Međutim, kompanija je isporučila vakcinu u nekoliko zemalja EU tokom trenutne epidemije majmunskih boginja za drugačiju upotrebu od one za koju je vakcina bila prvobitno namenjena. Odobrenje je validno u svim državama članicama Evropske unije, kao i na Islandu, u Lihtenštajnu i Norveškoj, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Razvoj "imvaneksa" omogućen je značajnim ulaganjima američke vlade u poslednje dve decenije, istakla je danska kompanija.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".