Нови скок коронавируса бројки у Србији. Према послдњем пресеку, заражено је још 6.936 особа, а преминуло је 10 људи. Тестирано је 18.856 особа, на респираторима је 23 пацијента. Седми талас коронавируса, исто као што је био случај и са првим, поново напада најстарије међу нама, па су, сматрају лекари, неопходне строжије мере и већа епидемиолошка контрола.

Ситуација је таква да код већине заражених ковидом-19 уопште нема симптома. Када се јаве први знаци вируса, углавном су благи и често их ни тест не детектује, односно буде негативан, а пацијент је заправо позитиван на ковид.

Млади се заражавају исто као и старији, али код њих је најчешће клиничка слика блажа од грипа и личи на обичан назеб, иако то није. Јавља се благо повишена температура, гушобоља која траје дан или два. Стручњаци подсећају да је важно да се тестирамо, због себе, а и због других.

- Један од симптома је бол у кичми, скоро сваки други, трећи пацијент од 40 година, па надаље, нема никакве тегобе, и први пут се сусрећемо са овим симптомима - рекао је др Сртојановић и додао:

- Овај сој је специфичан. Имате бол у кичми, немате температуру и ви дођете као да сте нешто радили и урадите тест и позитивни сте. Такође, имамо и заражене бебе од месец, месец и по дана. Имате адолесценте, они то на ногама преболе. Буду блажи симптоми. Али, одрасли су угроженији - истакао је др Стојановић.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".