Америчка глумица Џенет Ли рођена је 6. јула 1927. године у Мерседу, у Калифорнији, као једино дете Хелен Лите и Фредерика Морисона.


Имала је данско, шкотско, ирско и немачко порекло, а одрастала је у тешком сиромаштву, будући да је њен отац, као обичан радник у фабрици, једва успевао да издржава породицу после Велике депресије.

Као дете, Џенет је показивала склоност ка уметности, а од малих ногу је наступала у црквеном хору. Била је изузетна ученица, а многи су били шокирани када је са само 15 година одлучила - да се уда. Рекла је "да" осамнаестогодишњем Џону Кенету Карлајлу у Рину, тврдећи да је и сама пунолетна, а брак је поништен само четири месеца касније.

Потом је током студија упознала морнара Стенлија Римса, за ког се удала када је заиста имала 18 година, али је и овај брак због Џенетине младости био унапред осуђен на пропаст и растали су се само три године касније.

Иако је била студент који обећава, убрзо је напустила Пацифички колеџ јер је маштала о блиставој филмској каријери. Мало је познато да је Џенет Ли склопила уговор с кућом Metro-Goldwyn-Mayer и пре него што је заправо постала глумица.

Док су Џенетини родитељи радили у Сијера Невади, породица је била на окупу у овом делу Америке. Баш тих дана, глумица Норма Ширер спазила је фотографију младе лепотице у једној скијалишту и одмах по повратку у Лос Анђелес показала агенту Луу Васерману фотографију тада осамнаестогодишње Џенет.

Касније је истакла да је "тај осмех било најфасцинантније лице које је видела годинама" и да је осећала да једноставно мора да га покаже некоме у филмском студију.

Џенет је одмах позвана у МГМ и убрзо је почела једна од највећих каријера у Холивуду.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @old_hollywood_supremacy1798

Као и већина глумица тог времена, она је одмах добила уметничко име - односно речено јој је да се представља својим девојачким презименом Морисон како би избегла да је поистовећују са славном Вивијан Ли.

Међутим, убрзо су схватили да је Џенет Ли далеко звучније, па је она почела да користи презиме свог другог супруга.

Низале су се улоге у филмовима "Мала жена", Анђели и пирати", "Црни штит Фолворта", "Викинзи", "Искључиво из задовољства", "Додир зла"...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by F. Paul Driscoll (@fpd4625)

Четвртог дана јуна 1951. године, Џенет се удала за глумца Тонија Куртиса, на интимној церемонији у Конектикату. Њихова романса и брак били су честа тема трачерских колумни и тадашње верзије таблоида, а пар је добио две ћерке Кели и Џејми Ли. Обе су пошле стопама својих родитеља и постале успешне глумице, а често су причале о томе како је било одрастати у једном холивудском дому и друштву звезда.

Брак Џенет Ли и Тонија Куртиса потрајао је само 11 година, а глумица је после развода упознала берзанског брокера Роберта Бранта, с којим је живела 42 године, до своје смрти.

И поред многих улога, остварење по ком ће је историја филма заувек памтити несумњиво је "Психо" Алфреда Хичкока, у ком је играла Марион Крејн. Када су се појавили постери којима је најављиван филм, сви су очекивали да ће она, као велика звезда, "носити" читаво остварење, али се испоставило да њен лик умире врло рано. И то на какав начин!

 

Фото: Профимедиа

 

 Иако се у сцени у којој се завршава прича њеног лика догодила стравична смрт, вероватно најчувеније филмско убиство икад, холивудска јавност брујала је о томе што је Џенет у спорној сцени била - нага. Конзервативна публика тог времена прогласила ју је "неморалном и лаком", а често је описивана и као тип глумице због ког су њене колегинице на лошем гласу. Штавише, холивудски цензори су исекли поједине делове сцене, а тек касније је откривено да је Џенет носила костим којим је заправо само симулирана голотиња.

- Џенет је била другачија у том смислу што је била удата за Тонија Кертиса и имала је троје деце, тако да она није потпуно упадала у ону категорију “чувених плавуша”. Ли је заиста била недодирљива, зато што је била жена и мајка и била је забавна, секси, сигурна у себе и она је са Хичкоком имала неку врсту пријатељства - објаснила је једном приликом Скарлет Јохансон, која је играла лик Џенет Ли у филму “Хичкок”.

Џенет Ли преминула је у свом дому на Беверли хилсу 3. октобра 2004. године, са 77 година, након дуге борбе с васкулитисом. Будући да није причала о својој болести, иако је била упозним годинама, вести о њеној смрти биле су изненађујуће и потресне америчку јавности.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".