Američka glumica DŽenet Li rođena je 6. jula 1927. godine u Mersedu, u Kaliforniji, kao jedino dete Helen Lite i Frederika Morisona.


Imala je dansko, škotsko, irsko i nemačko poreklo, a odrastala je u teškom siromaštvu, budući da je njen otac, kao običan radnik u fabrici, jedva uspevao da izdržava porodicu posle Velike depresije.

Kao dete, DŽenet je pokazivala sklonost ka umetnosti, a od malih nogu je nastupala u crkvenom horu. Bila je izuzetna učenica, a mnogi su bili šokirani kada je sa samo 15 godina odlučila - da se uda. Rekla je "da" osamnaestogodišnjem DŽonu Kenetu Karlajlu u Rinu, tvrdeći da je i sama punoletna, a brak je poništen samo četiri meseca kasnije.

Potom je tokom studija upoznala mornara Stenlija Rimsa, za kog se udala kada je zaista imala 18 godina, ali je i ovaj brak zbog DŽenetine mladosti bio unapred osuđen na propast i rastali su se samo tri godine kasnije.

Iako je bila student koji obećava, ubrzo je napustila Pacifički koledž jer je maštala o blistavoj filmskoj karijeri. Malo je poznato da je DŽenet Li sklopila ugovor s kućom Metro-Goldwyn-Mayer i pre nego što je zapravo postala glumica.

Dok su DŽenetini roditelji radili u Sijera Nevadi, porodica je bila na okupu u ovom delu Amerike. Baš tih dana, glumica Norma Širer spazila je fotografiju mlade lepotice u jednoj skijalištu i odmah po povratku u Los Anđeles pokazala agentu Luu Vasermanu fotografiju tada osamnaestogodišnje DŽenet.

Kasnije je istakla da je "taj osmeh bilo najfascinantnije lice koje je videla godinama" i da je osećala da jednostavno mora da ga pokaže nekome u filmskom studiju.

DŽenet je odmah pozvana u MGM i ubrzo je počela jedna od najvećih karijera u Holivudu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @old_hollywood_supremacy1798

Kao i većina glumica tog vremena, ona je odmah dobila umetničko ime - odnosno rečeno joj je da se predstavlja svojim devojačkim prezimenom Morison kako bi izbegla da je poistovećuju sa slavnom Vivijan Li.

Međutim, ubrzo su shvatili da je DŽenet Li daleko zvučnije, pa je ona počela da koristi prezime svog drugog supruga.

Nizale su se uloge u filmovima "Mala žena", Anđeli i pirati", "Crni štit Folvorta", "Vikinzi", "Isključivo iz zadovoljstva", "Dodir zla"...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by F. Paul Driscoll (@fpd4625)

Četvrtog dana juna 1951. godine, DŽenet se udala za glumca Tonija Kurtisa, na intimnoj ceremoniji u Konektikatu. NJihova romansa i brak bili su česta tema tračerskih kolumni i tadašnje verzije tabloida, a par je dobio dve ćerke Keli i DŽejmi Li. Obe su pošle stopama svojih roditelja i postale uspešne glumice, a često su pričale o tome kako je bilo odrastati u jednom holivudskom domu i društvu zvezda.

Brak DŽenet Li i Tonija Kurtisa potrajao je samo 11 godina, a glumica je posle razvoda upoznala berzanskog brokera Roberta Branta, s kojim je živela 42 godine, do svoje smrti.

I pored mnogih uloga, ostvarenje po kom će je istorija filma zauvek pamtiti nesumnjivo je "Psiho" Alfreda Hičkoka, u kom je igrala Marion Krejn. Kada su se pojavili posteri kojima je najavljivan film, svi su očekivali da će ona, kao velika zvezda, "nositi" čitavo ostvarenje, ali se ispostavilo da njen lik umire vrlo rano. I to na kakav način!

 

Foto: Profimedia

 

 Iako se u sceni u kojoj se završava priča njenog lika dogodila stravična smrt, verovatno najčuvenije filmsko ubistvo ikad, holivudska javnost brujala je o tome što je DŽenet u spornoj sceni bila - naga. Konzervativna publika tog vremena proglasila ju je "nemoralnom i lakom", a često je opisivana i kao tip glumice zbog kog su njene koleginice na lošem glasu. Štaviše, holivudski cenzori su isekli pojedine delove scene, a tek kasnije je otkriveno da je DŽenet nosila kostim kojim je zapravo samo simulirana golotinja.

- DŽenet je bila drugačija u tom smislu što je bila udata za Tonija Kertisa i imala je troje dece, tako da ona nije potpuno upadala u onu kategoriju “čuvenih plavuša”. Li je zaista bila nedodirljiva, zato što je bila žena i majka i bila je zabavna, seksi, sigurna u sebe i ona je sa Hičkokom imala neku vrstu prijateljstva - objasnila je jednom prilikom Skarlet Johanson, koja je igrala lik DŽenet Li u filmu “Hičkok”.

DŽenet Li preminula je u svom domu na Beverli hilsu 3. oktobra 2004. godine, sa 77 godina, nakon duge borbe s vaskulitisom. Budući da nije pričala o svojoj bolesti, iako je bila upoznim godinama, vesti o njenoj smrti bile su iznenađujuće i potresne američku javnosti.

BONUS VIDEO:

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".