Славна глумица данас би прослављала рођендан, а иначе важи за једну од глумица која није дозвољавала да јој се неко меша у живот, него је живела по правилима која је сама кројила. 

Кетерен Хепберн је била особа која је излазила ит традицвионалних породичних вредности, желела је да буде независна од мушкарца. То је тридесетих и четрдесетих година прошлог века било сасвим разумљиво. 

Глумица је одрасла је у Конектикету, а почела је да глуми док је студирала у Пенсилванији. Прве глумачке кораке направила је на позоришним даскама Бродвеја, а успеси које је направила на позоришту довели су је и до тога да буде звезда Холивуда.

Фото: Профимедиа

 

 

За филм "Јутарња слава" који јој је био трећи по реду, добила је првог Оскара за најбољу женску улогу 1933. године, а исте године је играла Јо у филмској везији "Малих жена", која је срушила све дотадашње рекорде гледаности. Само две године касније добила је другог Оскара за филм "Алице Адамс".

Након доласка у Калифорнију, Хепберн се упустила у љубавну романсу са својим агентом, Леландом Хејводрдом.

Без обзира што су били у браку, није им био проблем да наставе везу.  Романса је трајала четири године, после тога је глумица љубила Хауарда Хјуза.

Кетерин и Хауарда је упознао заједнички пријатељ, глумац Кери Грант. 

 Хјуз је желео да везу крунишу браком, али је Кетрин је била против. Донела је одлуку да не жели да се удаје ни да рађа децу. 

- Мислим да бих била грозна мајка првенствено јер сам невероватно себична особа - рекла је једном приликом легендарна глумица. 

Медијима су кружиле приче да је хомосексуалка. У браку је била једном. Ладлоа Огдена Смита упознала током студирања, а венчали су се 1928. када је она имала 21 годину. Каријеру је увек стављала на прво место, брак никада. 

Њена најзначајнија веза била је она са Спенсером Трејсијем, са којим је снимила девет филмова. 

Фото: Профимедиа

 

- Имала сам посебно место у срцу за Трејсија. Све бих била урадила за њега - рекла је једном. Њихова веза у неколико је наврата проглашена једном од најлегендарнијих романси Холивуда.

Током везе,Трејси је био у браку. Међутим, није желео да се разведе од супруге, а Кетерин то није сметало јер свакако није желела брак. Наставили су везу безо обзира на све. 

Када се Трејси разболео шездесетих година, Кетрин је узела петогодишњу паузу како би се бринула о њему. Уз њега је била до последњег тренутка. Преминуо је у јуну 1967. године. Из поштовања према његовој породици није била на Трејсијевој сахрани. Тек након што је његова супруга Луиз преминула 1983., Кетрин је почела јавно да говори о њиховој вези.

Хепберн се није плашила смрти.

-То мора да је предиван, дугачки сан- тврдила је.

Током зиме 1996. године Кетерин је завршила у болници због упале плућа, а током година јој је здравље све више пропадало. Преминула је од срца у јуну 2003. године.

(Србија данас) 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".