Папа Фрања се није освртао на пресуду Врховног суда САД, нити је експлицитно поменуо абортус у својој беседи, али је стао у одбрану породице и породичних вредности и осудио "културу отпада" за коју верује да стоји иза друштвеног прихватања абортуса, преноси АП.

- Не дозволимо да се породица затрује отровима себичности, индивидуализма, данашње културе равнодушности и расипништва и да као резултат свега тога породица изгуби свој ДНК уграђен у дух добродошлице и служења - рекао је поглавар Римокатоличке цркве.

Констатујући да неки парови допуштају својим страховима и анксиозностима да се "испрече жељи да се свету донесу нови животи", он је апеловао на све да се не поводе за себичним жељама.

Ватиканска академија за живот похвалила је јуче одлуку Врховног суда САД о абортусу, рекавши да је свету упућен изазов да размисли о важним животним питањима.

Фото:АП

 

Ватиканско одељење у свом саопштењу предочава да се одбрана људског живота не може ограничити на права појединца, јер је живот питање од "широког друштвеног значаја", пренео је раније Ројтерс.

- Чињеница да је велика земља са дугом демократском традицијом променила став по овом питању велики је изазов за цео свет - наводи се у саопштењу Академије.

Врховни суд САД јуче је направио драматичан искорак поништавајући важну пресуду у случају Роу против Вејда из 1973. године којом је признато и легализовано уставно право жена на абортус.

Амерички председник Џо Бајден осудио је одлуку Врховног суда САД и рекао да је јучерашњи дан био "тужан дан за Америку", а "конзервативце из суда" назвао је

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".