Papa Franja se nije osvrtao na presudu Vrhovnog suda SAD, niti je eksplicitno pomenuo abortus u svojoj besedi, ali je stao u odbranu porodice i porodičnih vrednosti i osudio "kulturu otpada" za koju veruje da stoji iza društvenog prihvatanja abortusa, prenosi AP.

- Ne dozvolimo da se porodica zatruje otrovima sebičnosti, individualizma, današnje kulture ravnodušnosti i rasipništva i da kao rezultat svega toga porodica izgubi svoj DNK ugrađen u duh dobrodošlice i služenja - rekao je poglavar Rimokatoličke crkve.

Konstatujući da neki parovi dopuštaju svojim strahovima i anksioznostima da se "ispreče želji da se svetu donesu novi životi", on je apelovao na sve da se ne povode za sebičnim željama.

Vatikanska akademija za život pohvalila je juče odluku Vrhovnog suda SAD o abortusu, rekavši da je svetu upućen izazov da razmisli o važnim životnim pitanjima.

Foto:AP

 

Vatikansko odeljenje u svom saopštenju predočava da se odbrana ljudskog života ne može ograničiti na prava pojedinca, jer je život pitanje od "širokog društvenog značaja", preneo je ranije Rojters.

- Činjenica da je velika zemlja sa dugom demokratskom tradicijom promenila stav po ovom pitanju veliki je izazov za ceo svet - navodi se u saopštenju Akademije.

Vrhovni sud SAD juče je napravio dramatičan iskorak poništavajući važnu presudu u slučaju Rou protiv Vejda iz 1973. godine kojom je priznato i legalizovano ustavno pravo žena na abortus.

Američki predsednik DŽo Bajden osudio je odluku Vrhovnog suda SAD i rekao da je jučerašnji dan bio "tužan dan za Ameriku", a "konzervativce iz suda" nazvao je

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".