Вице Батарело је посебно усхићен Доналдом Трампом.

- Која фаца. Три од пет судија Врховног суда САД-а који су срушили абортус су његова именовања: Нил Горсач, Брет Кавано, и Ејми Кони Барет - написао је уз слику Трампа.

Нешто раније је написао како се треба помолити за уставне судије који су одлучили против побачаја и захвалити богу.

- Пет великана. Судије Врховног суда САД-а који су стали на страну нерођеног живота: Самјуел Алито, Кларенс Томас, Нил Горсач, Брет Кавано и Ејми Кони Барет. Сви су католици осим Горсача који је ипак рођен као католик. Помолите се за њих и захвалите Богу - написао је.

У првој у низу објава у којима слави одлуку америчког Врховног суда, католички активиста Батарело је најавио овакав сценарио и у Хрватској.

- И један дан ћемо ми и у Хрватској створити закон који ће штитити нерођени живот и забранити убијање - написао је.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Шта значи ова судска одлука у САД

Како ствари стоје, укидањем ове пресуде, Врховни суд је технички укинуо федерално уставно право на побачај и омогућио савезним државама да забране тај поступак.

- Сматрамо да Устав не даје право на абортус и овлашћење да се регулише питање абортуса мора да се врати грађанима и њиховим изабраним представницима - наведено је у одлуци.

Такође, процењује се да ће половина америчких држава увести нова ограничења или забране.

Тринаест држава је већ усвојило законе који ће аутоматски забранити абортус након пресуде Врховног суда, док ће друге вероватно увести нова ограничења у кратком року.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".