Абортус у Пољској легалан је само у случајевима опасности по живот и здравље мајке и у случајевима трудноће која је настала као последица силовања.

Предлог грађанске законодавне иницијативе "Законити абортус без компромиса", који је у четвртак у парламенту одбијен гласовима десничарских посланика, подразумевао је легализацију абортуса у Пољској до 12. недеље трудноће, а након овог рока само у случају опасности по живот и здравље мајке.

Прекид трудноће требало је да буде доступан свим женским особама старијим од 13 година.

Од 460 посланика пољског парламента, 265 је гласало против закона, 175 је гласало за, а четири су била уздржана.

Уставни суд је 2020. додатно ограничио право жена на абортус, прогласивши неуставним прекидање трудноће које су резултат абнормалности фетуса, пренео је Еурактив.

Фото: Танјуг/АП

 

Одлука Суда, коју су донеле судије повезане са владајућом странком Право и правда, резултирала је вишенедељним немирима, масовним протестима и штрајковима.

Од тада је абортус у Пољској легалан само у случајевима опасности по живот и здравље мајке и у случајевима трудноће која је настала као последица силовања.

Нацрт грађанске законодавне иницијативе "Законити абортус без компромиса" нацрт је, такође, предвиђао увођење универзалног образовања о абортусу.

- Дошла сам код вас са предлогом закона којим се мења закон тако да буде у складу са европским и светским стандардима о заштити живота и здравља жена -  рекла је у пољском парламенту лидерка организације која се залаже за права на абортус "Женски штрајк" Марта Лемпарт.

- Овај закон је у супротности са правом на живот, слободом савести и изражавања и родитељским правима - рекла је посланица владајуће странке Ана Милчановска, најавивши да ће Закон и правда у потпуности одбацити предлог закона.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".