Он се захвалио на одличном пријему, и подсетио је на разговоре који су вођени раније, у Берлину.

- Надам се да ће се интензивирати размена између наших земаља. Ми ћемо се састати у Солуну наредних дана, и разговараћемо о перспективи земаља западног Балкана. Веома је важно да процес приступа добије динамику и да кренемо са мртве тачке. Важно је да грађани знају да политички упосленици труде на том питању. Зато ћемо поново успоставити такозвани Берлински процес, где ћемо заједнички радити на процесу приступања - рекао је Шолц.

Фото: Д. Миловановић

 

Он је рекао да је цела Европа заокупљена ратом у Украјини, и да је важно да сви покажу солидарност са Украјином.

- Део тога што смо урадили је увођење санкција, и важно је да урадимо што више да се друге земље прикључе санкцијама, како би Украјина могла да брани своју сувереност и територијалну целовитост - истакао је немачки лидер.

Шолц је такође рекао да очекује да се и земље кандидати придруже санкцијама, и да Немачка подржава наставак на унапређивању владавине права и слободе медија.

- Драго ми је што видим правосудне реформе, а сада морају уследити следећи кораци - казао је он.

Немачки канцелар је потом позвао и охрабрио Београд и Приштину да склопе низ малих споразума како би се успоставила нормализација односа.

Фото: Д. Миловановић

 

- Подржавамо и рад Мирослава Лајчака. Причали смо и о БиХ, и желим да кажем да нема смисла угрожавати будућност БиХ, и надам се да ће планирани избори бити и одржани - додао је он.

Шолц је рекао да жели да охрабри све политичке чиниоце у Србији да раде на пријему у ЕУ, и да тежи да се то деси док смо сви живи.

- Европска унија ће бити успешна само као велика целина, и било би добро ако су земље Западног Балкана део тога - закључио је Шолц.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".