Министар финансија Србије Синиша Мали и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто потписали су данас Меморандум о наставку сарадње у области енергетике, након чега је потписан и уговор између Србијагаса и мађарске компаније "MVM CEEnergy Zr", на основу чега ће Србија моћи да ускладишти гас у Мађарској током зиме.

Уговор о куповини природног гаса и о складиштењу и логистичким услугама су потписали генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић и представници мађарске компаније.

На основу ранијег договора председника Србије и премијера Мађарске Александра Вучића и Виктора Орбана, Србија ће, како је најављено, током предстојеће зиме моћи да ускладишти 500 милиона кубика гаса.

Фото: Инстаграм принтскрин/будућностсрбијеав

 

Мали је после састанка са Сијартом 25. маја у Будимпешти рекао да ће, на основу договора који су Србија моћи да повуче из мађарских складишта у октобру три милиона кубика дневно, по шест милиона кубика дневно у новембру, децембру и јануару и три милиона у марту.

Вучић са Сијартом: "Посебно смо разматрали питања транзитних капацитета, као и снабдевања гасом"

Петер Сијарто се раније састао и са председником Србије Александром Вучићем.

- Са великим пријатељем Србије, министром Петером Сијартом разговарао сам о регионалној ситуацији и истакао потребу за још ближом сарадњом у областима енергетике и заједничких инфраструктурних пројеката, као и о конкретним корацима у циљу њихове реализације - објавио је председник на свом Инстаграм профилу.

Фото: принтскрин/Јутјуб/Potrošački savetnik/Википедија

 

- Посебно смо разматрали питања транзитних капацитета, као и снабдевања гасом и констатовали да је несметани транзит енергентима између наше две земље још један доказ изузетне, одговорне и пријатељске сарадње Србије и Мађарске. Поновио сам искрено и трајно опредељење Србије да унапређује односе са Мађарском, који су сада на највишем нивоу у историји захваљујући и посвећености и отворености владе премијера Виктора Орбана за билатералну сарадњу - изјавио је Вучић.

- Захвалио сам министру Сијарту и премијеру Орбану на доследној и снажној подршци Мађарске евроинтеграцијама Србије, коју истичу увек и на сваком месту - истакао је.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".