On se zahvalio na odličnom prijemu, i podsetio je na razgovore koji su vođeni ranije, u Berlinu.

- Nadam se da će se intenzivirati razmena između naših zemalja. Mi ćemo se sastati u Solunu narednih dana, i razgovaraćemo o perspektivi zemalja zapadnog Balkana. Veoma je važno da proces pristupa dobije dinamiku i da krenemo sa mrtve tačke. Važno je da građani znaju da politički uposlenici trude na tom pitanju. Zato ćemo ponovo uspostaviti takozvani Berlinski proces, gde ćemo zajednički raditi na procesu pristupanja - rekao je Šolc.

Foto: D. Milovanović

 

On je rekao da je cela Evropa zaokupljena ratom u Ukrajini, i da je važno da svi pokažu solidarnost sa Ukrajinom.

- Deo toga što smo uradili je uvođenje sankcija, i važno je da uradimo što više da se druge zemlje priključe sankcijama, kako bi Ukrajina mogla da brani svoju suverenost i teritorijalnu celovitost - istakao je nemački lider.

Šolc je takođe rekao da očekuje da se i zemlje kandidati pridruže sankcijama, i da Nemačka podržava nastavak na unapređivanju vladavine prava i slobode medija.

- Drago mi je što vidim pravosudne reforme, a sada moraju uslediti sledeći koraci - kazao je on.

Nemački kancelar je potom pozvao i ohrabrio Beograd i Prištinu da sklope niz malih sporazuma kako bi se uspostavila normalizacija odnosa.

Foto: D. Milovanović

 

- Podržavamo i rad Miroslava Lajčaka. Pričali smo i o BiH, i želim da kažem da nema smisla ugrožavati budućnost BiH, i nadam se da će planirani izbori biti i održani - dodao je on.

Šolc je rekao da želi da ohrabri sve političke činioce u Srbiji da rade na prijemu u EU, i da teži da se to desi dok smo svi živi.

- Evropska unija će biti uspešna samo kao velika celina, i bilo bi dobro ako su zemlje Zapadnog Balkana deo toga - zaključio je Šolc.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".