Хрватски премијер Андреј Пленковић данас је одбацио утемељеност оптужница Србије против четворице хрватских пилота због бомбардовања колоне српских цивила током операције хрватске војске и полиције ''Олуја'' у августу 1995. године.

- Хрватска не прихвата да српско тужилаштво диже оптужнице против несрпских држављана који живе на територији која није Србија - рекао је Пленковић, преноси Хина.

Он је ижразио мишљење да "Србија, која је била агресор на Хрватску, Словенију, БиХ, Косово сада глуми" некакво тужилаштво или суд и поручио да "то неће проћи".

Пленковић је рекао да је Хрватска договором хтела да реши тај проблем, али да се, како је додао, "српска страна на то оглушила".

- Ако Србија не прихвата наш предлог за сарадњу, а онда Београд сервира овакве документе, то неће проћи и то врло јасно кажемо - поручио је премијер Хрватске.

Фото: Профимедиа

 

 

 

Посебно одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду данас је потврдило прву оптужницу коју је спрско Тужилаштво за ратне злочине подигло против четворице официра Хрватског ратног ваздухопловства за злочине почињене у војно-полициској акцији "Олуја", договореној на састанку војног и политичког руководства Хрватске на Брионима 31. јула 1995. године.

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".