Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je odbacio utemeljenost optužnica Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota zbog bombardovanja kolone srpskih civila tokom operacije hrvatske vojske i policije ''Oluja'' u avgustu 1995. godine.

- Hrvatska ne prihvata da srpsko tužilaštvo diže optužnice protiv nesrpskih državljana koji žive na teritoriji koja nije Srbija - rekao je Plenković, prenosi Hina.

On je ižrazio mišljenje da "Srbija, koja je bila agresor na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Kosovo sada glumi" nekakvo tužilaštvo ili sud i poručio da "to neće proći".

Plenković je rekao da je Hrvatska dogovorom htela da reši taj problem, ali da se, kako je dodao, "srpska strana na to oglušila".

- Ako Srbija ne prihvata naš predlog za saradnju, a onda Beograd servira ovakve dokumente, to neće proći i to vrlo jasno kažemo - poručio je premijer Hrvatske.

Foto: Profimedia

 

 

 

Posebno odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je potvrdilo prvu optužnicu koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno-policiskoj akciji "Oluja", dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine.

BONUS VIDEO

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".