- С обзиром да Руска православна црква није добила никакво обавестење Украјинске православне цркве не можемо да одговоримо на информације које добијамо из штампе и са интернета. Молимо се за очување јединства Руске православне цркве. Молимо се за скори мир и крај крвопролића - написао је на свом Телеграм каналу портпарол Руске православне цркве Владимир Легојда.

Он је оценио да се Украјинска православна црква налази у веома тешкој ситуацији и да је под притиском "са разних страна - власти, расколника, националистички настројених представника одређеног дела јавности, медија", преноси Интерфакс.

Фото: АП/Oleg Varov/Руска православна црква

 

- У ситуацији када спољне силе покушавају да униште јединство Руске православне цркве, било би крајње неодговорно са наше стране да улазимо у детаљан коментар одлука донетих у самоуправној Украјинској православној цркви - нагласио је Легојда.

Сабор Украјинске православне цркве (УПЦ) данас је изразио неслагање са ставом патријарха руског и целе Русије Кирила у вези са сукобом у Украјини и усвојио измене у уставу УПЦ, које значе њену потпуну независност.

Сабор УПЦ, која је под јурисдикцијом Руске православне цркве, усвојио је одговарајуће допуне и измене устава о управљању УПЦ, које значе њену потпуну самосталност и независност, наведено је саопштењу објављеном на сајту УПЦ.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".