- S obzirom da Ruska pravoslavna crkva nije dobila nikakvo obavestenje Ukrajinske pravoslavne crkve ne možemo da odgovorimo na informacije koje dobijamo iz štampe i sa interneta. Molimo se za očuvanje jedinstva Ruske pravoslavne crkve. Molimo se za skori mir i kraj krvoprolića - napisao je na svom Telegram kanalu portparol Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda.

On je ocenio da se Ukrajinska pravoslavna crkva nalazi u veoma teškoj situaciji i da je pod pritiskom "sa raznih strana - vlasti, raskolnika, nacionalistički nastrojenih predstavnika određenog dela javnosti, medija", prenosi Interfaks.

Foto: AP/Oleg Varov/Ruska pravoslavna crkva

 

- U situaciji kada spoljne sile pokušavaju da unište jedinstvo Ruske pravoslavne crkve, bilo bi krajnje neodgovorno sa naše strane da ulazimo u detaljan komentar odluka donetih u samoupravnoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi - naglasio je Legojda.

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) danas je izrazio neslaganje sa stavom patrijarha ruskog i cele Rusije Kirila u vezi sa sukobom u Ukrajini i usvojio izmene u ustavu UPC, koje znače njenu potpunu nezavisnost.

Sabor UPC, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, usvojio je odgovarajuće dopune i izmene ustava o upravljanju UPC, koje znače njenu potpunu samostalnost i nezavisnost, navedeno je saopštenju objavljenom na sajtu UPC.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".