Западни медији покренули су кампању о наводном губитку светих реликвија - на дно мора, заједно са крстарицом "Москва" која је потонула 14. априла.

Британски "Тајмс" пише како "ни реликвија дела крста на ком је разапет Исус Христ није спасила руски брод. "Бизнис инсајдер" наводи да је Русија послала флоту од осам бродова у мисију спасавања драгоцености с крстарице "Москва" на којем, како су написали, "могуће да је био и део крста на ком је, према предању, разапет Исус Христ".

Чланак "Бизнис инсајдера" се позива на извештаје руских медија из фебруара 2020. године у којим стоји да је реликвија предата тадашњем команданту Црноморске флоте, вицеадмиралу Игору Осипову, и смештена у штаб флоте ради накнадне испоруке на брод.

Фото: The Times принтскрин

 

 

Реч је о сићушном комаду дрвета – према верницима, то је део крста на коме је Христос разапет. Фрагмент је уграђен у метални крст из 19. века који се чува у реликвијару (ковчегу). Он је на броду "Москва“ требало да буде смештен у капелу за молитву морнара, рекао је протојереј Севастопољског округа Руске православне цркве Сергиј Хаљута. Према његовим речима, комад "правог крста" посади је дозволио да пренесе власник реликвије - "анонимни колекционар".

Фото: businessinsider.com принтскрин

 

 

Да ли је реликвија била на броду у тренутку потонућа - одговор на то питање "Бизнис инсајдер" није добио од руске амбасаде у Лондону која, како наводе, није одговорила на њихов захтев.

Руска страна о овим наводима се није оглашавала, а тамошњи медији не пишу о томе.