Када је чилеански вулкан Калбуко уз тутњаву оживео априла 2015. године, експлодирао је без неког већег претходног упозорења. Облак пепела подигао се у атмосферу на висину од 23 километра, изазивајући спектакуларну олују која је произвела хиљаде муња.

Иако највише и најјаче вулканске експлозије производе најблештавије појаве, свака вулканска ерупција не изазива муње. Научници управо почињу да схватају бројне сложене процесе који одређују које ерупције то чине.

Јачина ерупције и присутност воде играју значајне улоге. Истраживање недавних ерупција на Аљасци и у Индонезији разјаснило је како лед може да учествује у стварању муње. Тачна сразмера леда и пепела неопходна за стварање муња и даље је нејасна. Истраживачи настављају да надзиру веће ерупције у потрази за одговорима.

ГДЕ: Лос Лагос, Чиле

КАДА: април 2015.

Карактеристика: Вулкан Калбуко еруптирао је априла 2015. године у две почетне фазе, експлодиравши први пут после 1972. године. Живописне детаље експлозије богате муњама снимио је фотограф Франциско Негрони.

Фото:Јутјуб принтскрин/truly

 

Како вулканске ерупције стварају муње?


1. Магма се разлаже
Како се магма диже ка површини вулкана, вода у њему се брзо претвара у пару, која разбија отопљене стене у сићушне комаде. Ово ствара наелектрисане честице током најраније фазе ерупције.

2. Честице се сударају
Док се облак од пепела распрскава у атмосфери, густо збијене честице се сударају. Од трења примају и отпуштају електроне и стичу електрични набој.

3. Наелектрисања се раздвајају
Унутар облака позитивно наелектрисане честице почињу да се раздвајају од негативно наелектрисаних честица, услед чега долази до неравнотеже наелектрисања која ствара довољно снажно електрично поље да изазове муње.

4. Вода се смрзава
Ако се облак подигне довољно високо у атмосферу, створиће се лед. Облаци богати водом производе више ледених кристала. Када се лед, град и суперохлађене капљице сударе, учесталост муња вртоглаво расте.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".