Ово острво локално познато је под називом Илха де Qуеимада Гранде, а његова површина износи тек 0,45 километара квадратних. У преводу, на целој планети не постоји место на којем је концентрација змија отровница већа. Где год да се окренете, видећете - не једну, већ њих неколико. 

Постоје бројне легенде о овом злокобном месту. Према предању, једини траг људског постојања на острву је светионик који је саграђен у 1900-им. Светионичар је на острву кратко живео са својом породицом, док му сабласна створења нису упузала у кућу кроз отворене прозоре и масакрирала укућане својим отровним зубима.

Фото: Профимедиа

 

 

Но, одакле толико змија на тако малом месту? Јамичарке из породице љутица остале су заробљене на острву када је порастао ниво океана и одвојио острво од копна. Како на острву нису имале природне непријатеље, успеле су да се масовно размноже. Штавише, иако су на острву имале обиље хране, научиле су да скачу и хватају птице у лету. 

Смртоносна врста која живи на острву одговорна је за око 90 свих смртних случајева угриза у Бразилу. Ако после угриза не примите лек, смртност износи око 10 посто, док су шансе за преживљавање са противотровом само три посто. Престанак рада бубрега, крварење у мозгу, крварење у цревима и некроза мишићног ткива само су неки од симптома који се јављају после угриза.  

Занимљиво, не постоји случај у којем је неко преживео довољно дуго да би доспео у болницу.

- Са овим змијама реч је о нарочито болној смрти. У сваком случају, умрећете вриштећи -  објашњава биолог Брајан Фрај, један од неколицине истраживача који су се усудили да посете острво.

Треба свакако истаћи да је бразилска влада забранила одлазак на острво, а једини иззузеци су посебне дозволе за научнике и истраживачке тимове, а предуслов је да морају да имају дежурног лекара у близини, као и заштитна одела. Постоји и црно тржиште за туре које воде на острво, као и црно тржиште за набавку златних змија. Цена једне змије је наводно од 10 до 30 хиљада долара. 

Иако вас отров ове змије може убити, парадоксално, овај отров има и лековите материје у себи. Отров златне змије у досадашњим тестирањима показао је фармацеутски потенцијал, па се користи у изради лекова за снижавање крвног притиска. Уједно је то један од разлога због чега је забрањено убијати змије на острву. 

Иако су то историчари у више наврата демантовали, урбана легенда каже да су змије на острво донели гусари, који су тамо закопали своје благо. Змије су се толико размножиле да ни сами гусари нису могли до блага. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".