Након живота у сиромаштву и рада у рудницима угља, придружио се ваздухопловним снагама америчке војске, служећи као нишанџија на бомбардеру Б-29 током Другог светског рата.

Чарлс Бронсон је рођен као Чарлс Денис Бучински 3. новембра 1921. у Еренфелду у Пенсилванији. Био је 11. дете у изузетно сиромашној римокатоличкој породици. Иако је рођен у Сједињеним Државама, његова породица је била литванског порекла, због чега није умео да говори енглески као дете. Када је имао само 10 година, Бронсон је почео да ради у рудницима угља у Пенсилванији, јер је морао да помогне својој породици након очеве смрти. Плаћен је један долар за сваку тону угља коју је ископао. Током тинејџерских година, научио је да говори енглески, а знао је руски, литвански, енглески и грчки. Године 1943, после дванаест година рада у рудницима, пријавио се у Ваздухопловство Сједињених Држава.

Бронсон је у почетку служио у 760. одељењу за обуку флексибилног оружја, пре него што је служио на Боингу Б-29 Суперфортрес као ваздушни нишанџија 1945. године. Ову улогу је обављао као део 61. ескадриле за бомбардовање, 39. групе за бомбардовање на Гуаму, и летео је укупно 25 борбених мисија против Јапана, од којих су многе биле веома опасне. У једној мисији, задобио је повреду руку, због чега је добио Пурпурно срце за ране задобијене у борби. Војску је напустио 1946. године, после три године службе. Иако се многима нису допадали стандарди војног живота, Бронсон их је сматрао луксузним, рекавши једном: - Никад ми није било тако добро као када сам ушао у војску. Мушкарци су се жалили око мене. Али добро сам јео и спавао, и помислио сам: "Боже! Ово је сјајно!" За мене је регрутовање било као да ме добра вила претворила у принца.

Једном када је Бронсон постао позната холивудска личност појавиле су вести које су његову војну службу довеле у питање. Неки су рекли да је једноставно радио као возач камиона за доставу за 760. ескадрилу нереда у Аризони. Међутим, његове колеге из Другог светског рата потврдиле су његову улогу као нишанџија на Б-29. Штавише, пронађени су записи који доказују његово присуство на Гуаму као члана посаде Б-29 и списак 61. ескадриле из септембра 1945, који укључује његово име.

Након што је завршио војни рок, Бронсон је искористио новац који је добио од ГИ Била да студира уметност и уписао се је студије у Калифорнији. Ова промена у каријери није ишла тако глатко како је он желео и морао је да ради много чудних послова. У једном тренутку је живео у стану са колегом глумцем Џеком Клугманом. Његове прве улоге биле су мале и неакредитоване, а у то време је још увек носио своје рођено име Чарлс Бучински. Тек је његова улога Игора у "Кући воска" из 1953. довела до тога да публика и велики холивудски студији почену да примећују његове способности.

Бронсонова каријера је почела да се развија 1950-их, а до 1970-их био је један од водећих холивудских људи, зарађујући милион долара по филму. Међу његовим најпопуларнијим филмовима били су "Велико бекство" (1963), "Било једном на Западу" (1968) и "Последња жеља" (1974).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nolan Egofske (@nolanego)

Док је био вољена звезда, Бронсонова прошлост је остала са њим, а већи део свог живота патио је од напада клаустрофобије због времена које је провео у рудницима угља и на бомбардерима Б-29. Бронсонова последња улога била је као Паул Фејн у телевизијској франшизи "Породица полицајаца", од којих су настала три филма. Повукао се из глуме након замене кука, а у каснијим годинама живота патио је од погоршања здравља. 2003. године, у 81. години, преминуо је и сахрањен на гробљу Браунсвил у Западном Винџору, Вермонт.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".