На изложби су представљена модерна, јединствена женска одећа која својим савременим изгледом помера границе перцепције народне ношње као успостављеног оквира традиције.

Фото: Ђорђе Томић

 

 

То је сусрет ауторског модног дизајна и естетских образаца прошлости, који говори о ономе ко смо, одакле смо и шта у себи и на себи носимо.
Кориштењем рециклираних материјала, употребних предмета и готових производа у дизајну, Соња Крстић ствара нове визуелне смернице метафоричности 21.века и на тај начин креира савремене културне утицаје којима се може обликовати (новинама).

Фото: Ђорђе Томић

 

 

Она транспонује "позајмљене" и традиционалне мотиве у данашњем моду, ширем контексту и савременом изразу, неочекиваном материјализацијом. Китњаста естетика традиционалне одеће своди се на валере ахроматске скале са доминацијом црном коју оживљава у простору. Рустику тродимензионалних текстура обликује редизајном готових производа масовне производње и неодевне намена.

Прву целину изложбе чине одевне форме естетских канона народне културе која се развијала на селу, а друга има особености градске ношње али само у назнакама традиције... Прва је робусна и груба, са елементима 3Д преплитања са текстуром, попунком док је друга рафинирана, сјајних детаља, али драматичних облика, "готик моде" са духом фолклорне традиције!

Фото: Ђорђе Томић

 

 

Субјективно, то су лични утицај, подсвест, препознавање, симболичка интерпретација, унутрашњи еклектицизам који добија тумачење кроз језик моде.

Објективно, то су модни предмети који чине естетизовану културолошку слику којој је визуелни притисак важнији од етнографске фактографије и реконструкције, а у којој је дизајнерка прочитала не само у нашем облику. То су утисци о нама данас, о суштини, свету и животу, кроз симболички оквир моде.

Фото: Ђорђе Томић

 

 

Изложба "Сусретања…" модне дизајнерке Соње Крстић се одржава у време трајања 49. Белграде Фасхион wеек-а И тајаће до 9.јуна.  

Фото: Ђорђе Томић

 

 

У наредним данима посетиоци ће уживати у ревијама младих талената, ауторске моде, и познатих модних кућа и брендова, уметничким изложбама и видео презентацијама, а традиционално ће имати прилику да буду и део друштвено одговорних пројеката које подржава "Белграде Фасхион Wеек".  

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".