"Интерно су ми лекари рекли да ће резултати бити за седам до месец дана. Учествовале су екипе лекара из Ниша, Сарајева и Хамбурга. Колеге из Ниша даће су рекле да ће дати максималан допринос да буде у што краћем периоду", рекао је он.


На питање шта ће бити предузето ако се утврди да узрок смрти није био срчани удар он је одговорио да ће бити отворена истрага.

"То ће тужилаштво урадити складу са законом. Циљ је да се дође до истине ко је имао умешане руке у ту смрт. Као породица, нећемо се смирити док не нађемо ко је учестовао у тако неком потенцијалном злочину, и урадићемо све да буде приведена правди", рекао је он.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

 

Додао је да је да уврђивање узрока смрти Муамера Зукорлића који је када је преминуо био и потпредседник Народне скупштине Србије, није мала ствар већ да је осетљиво питање, које може имати последице 100 година у будућност.

"Правосудни органи Србије испоштовали скоро све што смо тражили. Хвала исламској заједници у Србији која је инсистирала на новом укопу у најлепшој џамији у Новом Пазару", рекао је он.

Муамер Зукорлић је после ексхумације сахрањен у харему Алтун Алем џамије у Новом Пазару уз присуство великог броја поштовалаца, а раније је био сахрањен у селу Орље.

"Знао сам да га поштују и цене, али нисам знао колико народа воли рахметли муфтију Муаерема Зукорлића", рекао је Усаме Зукорлић напомињући да није само реч о Муслиманима него и Србима.

Фото: РТС принтскин/ јутјуб принтскрин/A1tvNet

 

До ексхумације је дошло пошто је породица изнела сумње фундиране на анализама узорака да Муамер Зукорић није умро од срчаног удара већ да су у ткивима пронађене тешки метали који су могли да узрокују тровање.

Усаме Зукорлић каже је приликом прве сахране нису урађене неке нормалне процедуре, а породица се није понела неозбиљно већ је узорке покојника независно дала на анализу.

"Основана сумња по резултатима који су констатовали да има трагова тешког метала је да постоји вероватноћа да је до смрти дошло услед тровања. Одговоре треба дати обдукција, да знамо прецизно" рекао је он.

Додао је да је приватна истрага коју је спровела породица скромна у односну на обдукцију која је управо завршена.

Он је навео да је дан пред ексхумацију дошло до промене па су уместо екипе лекара судске медицине из Београда, који нису могли да саставе екипу, ускочиле њихове колеге из Ниша.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".