Одлуку о ексхумацији и обдукцији је донело Више јавно тужилаштво у Новом Пазару средином априла, а након тврдњи Зукорлићевог сина Усаме да његов отац није умро природном смрћу већ да породица има "основане сумње да је отрован".

 

 

Обдукција је процес који омогућава поуздано утврђивање природе, порекла и непосредног узрока смрти. Реч је медицинском захвату који укључује спољашњи преглед, секцију и преглед унутрашњих органа, органских система и телесних шупљина леша на посебан начин коришћењем обдукционе технике.

Циљ судско-медицинске обдукције су утврђивање: природе, порекла и узрока смрти, времена смрти, идентификације леша, врсте, локализације и броја повреда, квалификација телесних повреда, механизма повређивања, као и узрочно-последичне везе између повреда и смртног исхода.

У том смислу обдукција тела Муамера Зукорлића треба да да одговор на питање да ли је отрован, како тврди његов син Усаме или је ипак преминуо природном смрћу.

Како се изводи обдукција?

При обдукцији се детаљно прегледа тело како би се утврдило да ли има повреда или промена које могу бити последица насилне смрти или неког обољења. Утврђују се такође, идентификациони параметри, а посебно индивидуални знаци попут зубног статуса, ожиљака, тетоважа, пирсинга, одеће, накита, бурми и слично.

Фото: Профимедиа

 

Обдукција обухвата и преглед унутрашњих органа покојника, чија је сврха проналажење узрока смрти или разјашњавање тока болести.

2 врсте обдукција

Постоје две врсте обдукције:
- Судско-медицинска, која се врши ако постоји сумња да је смрт узрокована кажњивим делом, или ако се прегледом тела није могао утврдити начин или узрок смрти.

Овакој врсти обдукције се породица не може противити.

- Медицинско-научна обдукција, која се обавља из истраживачких и образовних разлога, тако да је могуће стицати знање на основа узрока смрти.

Породица у том случају може да не да одобрење.

Ток обдукције

Покојник се отпрема на патологију, а преглед обавља патолог уз једног или више помоћника.

Након прегледа тела, врши се отварање телесних дупљи - из лобање се вадио мозак, а затим се отвара грудну и трбушна дупља. Након тога се прегледају органи и на крају цео скелет. Уколико нема неког посебног налаза, све то се може завршити за сат времена у обдукционој сали. После тога пишемо записник и правимо документацију. Неке обдукције могу трајати и до два дана.

Током сваке обдукције узимају се узроци ткива за анализе, а према потреби могу се узети и узорци секрета или крви.

Након извршене обдукције саставља се писани налаз који даје одговор како је смрт наступила и зашто.

(Еспресо/Пинк.рс)