Процес ексхумације, осим српских тужилаца, надгледало је и Државно тужилаштво Босне и Херцеговине. Након ексхумације и обдукције, Зукорлић је поново укопан, али овај пут харему Алтун-алем џамије у Новом Пазару.

Фото: РТС принтскин/ јутјуб принтскрин/A1tvNet

 

Подсетимо, Зукорлић је после смрти 6. новембра прошле године укопан у родном месту Орље код Тутина, док му је џеназа клањана у Новом Пазару.

Елма Елфић Зукорлић, супруга изненада преминулог муфтије Зукорлића и генерална менаџерка на Интернационалном универзитету у Новом Пазару рекла је за портал Радиосарајево.ба да од “анализа очекујем истину”.

“Зато сам од првог тренутка, од када је изнесена сумња да постоји могућност да је Муфтија отрован, затражила хитну ексхумацију и обдукцију”, казала је Елфић Зукорлић.

Фото: Јутјуб принтскрин/Универзитет у Новом Пазару

 

Захвалила се Тужилаштву “што је и овај пут брзо реаговало”, те у релативно брзом временском интервалу заказало нови термин ексхумације и пристало на међународне посматраче.

“Емотивно, за децу и мене ово је био најтежи тренутак од Муфтијине смрти и са њиме се носимо само кроз чињеницу да ће се на овај начин доћи до истине и да ће оркестриран пресинг на овај део Муфтијине породице престати, а након чега ћемо тражити правду кроз правосудне органе”, закључила је Елфић Зукорлић у изјави за портал Радиосарајево.ба.

Усаме Зукорлић, председник Странке правде и помирења, коју је основао његов отац Муамер, рекао је јуче окупљенима у дворишту Алтун-алем џамије у центру Новог Пазара, а након поновног укопа његовог оца, „да је народ Санџака још једном испратио вођу, а „да су многи његовим пресељењем постали јетими“, пренела је Анадолија.

Додао је „да је жеља народа била испред жеље родитеља и породице па је зато Зукорлић након шест месеци од џеназе, укопан с осталим великанима у харему Алтун-алем џамије“.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

 

"Твојих 30 јетима неће одустати од твог пута, колико год буде било тешко и на шта год наишли. Ми смо данас овде у овом историјском тренутку, а због овога што се дешава ових дана последице ће се осећати у наредних 100 година", казао је Усаме Зукорлић.

Подетимо, раније је пријаву Републичком јавном тужилаштву поднео син Муамера Зукорлића, а на основу, како се тврди, налаза две иностране лабораторије које су резултатима анализа навеле да је смрт Зукорлића наводно наступила „услед тровања тешким металима или храном“.

Случај је пребачен на новопазарско Више јавно тужилаштво.

(радиосарајево.ба)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".