Т-90М је добио нови модул куполе, који се разликује од серијских у претходним верзијама. Снажан тенковски топ од 125 мм омогућава употребу нове муниције високих перформанси. На пример, за уништавање тешко оклопљених циљева, нова „деведесетка“ може да испаљује оклопну поткалибарску муницију. А вођена ракета 9М119М коју је развио Тула Инструмент Десигн Буреау је у стању да погоди не само тенкове са модерном динамичком заштитом, већ и ниско летеће циљеве, укључујући хеликоптере. За борбу против људства, као што су противтенковски бацачи граната, арсенал Бреактхроугх има високоексплозивне фрагментационе пројектиле за даљинску детонацију. Тенк је способан да нападне непријатеља на удаљености до 5 км, укључујући и у покрету.

Фото:Јутјуб принтскрин/ARES channel.

 

„Очи“ Т-90М су вишеканални нишан са термовизијским, телевизијским, нишанским и даљиномерним каналима, као и каналом за управљање ракетом. Најновији електронски уређаји омогућавају употребу 24/7. Командирна станица има осам триплекса и систем видео надзора који пружа потпуни преглед.

Фото:Јутјуб принтскрин/ARES channel.

 

У новом тенку су ажурирана не само средства за напад, већ и средства одбране. Поред конвенционалног оклопа, Т-90М је окружен дебелим слојем динамичке заштите. Крма и купола су заштићени од ручних бацача граната антикумулативним решеткастим екранима. Комплекс активне заштите спреман је да аутоматски избаци аеросолне гранате, скривајући тенк од непријатељских система за навођење иза облака густог дима.

Фото:Јутјуб принтскрин/ARES channel.

 

Дизел мотор од 1130 КС је одговоран за управљивост и брзину "пробоја" резервоара. Прилично је економичан и даје борбеном возилу добру резерву снаге.

Фото:Јутјуб принтскрин/ARES channel.

 

У Бреактхроугх-у има много малих иновација: камера за задњи поглед, клима уређај, подесива седишта, оклоп са премазом против клизања. Све ово, у погледу нивоа удобности, чини Т-90М сродним руском тенку најновије генерације Т-14 Армата . Једна од важних карактеристика унапређења је могућност размене података са другим возилима у реалном времену. То јест, овде се Т-90М приближава новој генерацији тенкова спремних да учествују у мрежноцентричним ратовима. Све док Армата не буде стављена у употребу и не почну масовне испоруке, Т-90М ће остати најсавременији тенк руске војске. Најбољи тенк у сукобу у Украјини.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".