Након што је бивши Совјетски савез извршио прва нуклеарна тестирања, установљено је да склоништа морају бити направљена на дубини од бар 50 метара испод земље како би се избегле последице удара и радиоактивног зрачења. Тада је дизајниран и настао Бункер 42!

Фото:Јутјуб принтскрин/Biopsyhoz

 

Пред инжињере је био постављен огроман изазов – требали су да изграде монументалну и сигурну структуру по одређеним спецификацијама испод градских улица, а да не поремете постојећу инфраструктуру и да то не открију грађани и политички непријатељи. Била је то једна од најчуванијих тајни Москве.

Из стратешких разлога и близине с Московским кремљом, Бункер 42 се почео је да се гради испод брда у округу Тагански, пишеПун куфер. Грађен је све до 1956. године. Био је намењен припадницима политичког врха, на срећу становништва, никад није искоришћен у за своју примарну функцију.

Фото:Јутјуб принтскрин/Biopsyhoz

 

Током хладног рата био је база која је надгледала летелице које су преносиле осетљив терет попут нуклеарног оружја.

Музеј Халдног рата

Данас је овај простор претворен у историјски споменик и музеј по имену Бункер 42 који открива како је живот изгледао иза Гвоздене завесе. 

Фото:Јутјуб принтскрин/Biopsyhoz

 

Сваки посетилац, када добије улазницу, спушта се 18 спратова испод земље и нађе се у простору у ком је 30.000 људи могло да преживи 90 дана без изласка на дневно светло.

У склопу музеја налази се ресторан с руским специјалитетима, а просторије се изнајмљују за пробе и наступе хеви метал бендова, тим билдинге, конференције, па чак и свадбе.

(Национална географија)