T-90M je dobio novi modul kupole, koji se razlikuje od serijskih u prethodnim verzijama. Snažan tenkovski top od 125 mm omogućava upotrebu nove municije visokih performansi. Na primer, za uništavanje teško oklopljenih ciljeva, nova „devedesetka“ može da ispaljuje oklopnu potkalibarsku municiju. A vođena raketa 9M119M koju je razvio Tula Instrument Design Bureau je u stanju da pogodi ne samo tenkove sa modernom dinamičkom zaštitom, već i nisko leteće ciljeve, uključujući helikoptere. Za borbu protiv ljudstva, kao što su protivtenkovski bacači granata, arsenal Breakthrough ima visokoeksplozivne fragmentacione projektile za daljinsku detonaciju. Tenk je sposoban da napadne neprijatelja na udaljenosti do 5 km, uključujući i u pokretu.

Foto:Jutjub printskrin/ARES channel.

 

„Oči“ T-90M su višekanalni nišan sa termovizijskim, televizijskim, nišanskim i daljinomernim kanalima, kao i kanalom za upravljanje raketom. Najnoviji elektronski uređaji omogućavaju upotrebu 24/7. Komandirna stanica ima osam tripleksa i sistem video nadzora koji pruža potpuni pregled.

Foto:Jutjub printskrin/ARES channel.

 

U novom tenku su ažurirana ne samo sredstva za napad, već i sredstva odbrane. Pored konvencionalnog oklopa, T-90M je okružen debelim slojem dinamičke zaštite. Krma i kupola su zaštićeni od ručnih bacača granata antikumulativnim rešetkastim ekranima. Kompleks aktivne zaštite spreman je da automatski izbaci aerosolne granate, skrivajući tenk od neprijateljskih sistema za navođenje iza oblaka gustog dima.

Foto:Jutjub printskrin/ARES channel.

 

Dizel motor od 1130 KS je odgovoran za upravljivost i brzinu "proboja" rezervoara. Prilično je ekonomičan i daje borbenom vozilu dobru rezervu snage.

Foto:Jutjub printskrin/ARES channel.

 

U Breakthrough-u ima mnogo malih inovacija: kamera za zadnji pogled, klima uređaj, podesiva sedišta, oklop sa premazom protiv klizanja. Sve ovo, u pogledu nivoa udobnosti, čini T-90M srodnim ruskom tenku najnovije generacije T-14 Armata . Jedna od važnih karakteristika unapređenja je mogućnost razmene podataka sa drugim vozilima u realnom vremenu. To jest, ovde se T-90M približava novoj generaciji tenkova spremnih da učestvuju u mrežnocentričnim ratovima. Sve dok Armata ne bude stavljena u upotrebu i ne počnu masovne isporuke, T-90M će ostati najsavremeniji tenk ruske vojske. Najbolji tenk u sukobu u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".