О употреби и ефикасности дронова не треба трошити речи. Не само да обављају извиђачке задатке, већ са хирушком прецизношћу изводе директне ударе на опрему и људство.

Беспилотне летелице се свакодневно користе и током кризе у Украјини. Обе стране располажу софистицираним арсеналом, а вести о њиховим акцијама преносе домаћи и светски медији.

Поред извиђачких, Украјинци користи и камиказа дронове Сwитцхбладе, а ускоро би требало да добију мистериозне Пхоениx Гхост летелице.

Фото:Јутјуб принтскрин/дефенсеупдате

 

 

Не треба заборавити ни Пунисхера домаће производње, а читав арсенал је на располагању елитној јединици Аеророзвидка, о којој можете ОВДЕ прочитати.

Шта је са Русима? И они годинама развијају камиказе, а међу најпознатијима су Ланцет и КУБ-БЛА, компаније ЗАЛА Аеро (део концерна “Калашњиков”).

Нечујна у лету


Поменути КУБ-БЛА је представљен фебруара 2019. у Абу Дабију, а дизајниран је за уништавање мета на земљи.

– Беспилотна летелица испоручује товар на задате координате. Оне се уносе ручно, или помоћу фотографије коју скенира систем за навођење – саопштио је произвођач.

Летелица је једноставна за коришћење и малих димензија. Може да понесе до три килограма експлозива, а покреће је електромотор. Током лета је малтене бешумна.

Батерије омогућавају аутономију до 30 минута, уз максималну брзину 130 км/х, преноси специјализовани портал Натионал Интерест.

Фото:Јутјуб принтскрин/дефенсеупдате

 

 

Окхотник у акцији


Руске снаге су користиле КУБ-БЛА у Сирији за нападе на терористичке положаје, преноси Спутник Неwс.

Руских информација о акцијама у Украјини нема, док западни медији преносе тврдње друге стране да је неколико примерака оборено, укључујући подручје Луганска и Кијева.

Занимљиво да је “Калашњиков” представио ову летелицу само неколико недеља после премијере јуришног дрона С-70 Окхотник, који су развили инжењери корпорација МиГ и Сукхои.

Подсећамо, реч је о софистицираном програму “Лоyал Wингман”

(Објектив)