Познату глумицу Оливеру Марковић памтимо по великим улогама, као и по браку са Радетом Марковићем. Многи не знају како су се упознали и започели своју љубавну причу. Исто  тако, мало људи зна да је Оливера имала и други брак са колегом Душаном Булајићем са којим је остала у браку неколико деценија. 

Фото: јутубе/принтскрин

 

У најтежим временима, која су задесила Србију у том периоду рата у Београду 1944. године. Оливера је своју прву велику љубав упознала као тинејџерка када се на Коларчевом универзитету окупила креативна омладина са жељом да ствара позоришне представе. Једног дана је на аудицију дошао Раде Марковић који је, према сопстевном сведочењу, лоше одиграо део из Нушићевог "Сумњивог лица", али био примљен.

Исте године су се састајали у холу петособног стана на Теразијама број 12, где их је подучавао јеврејски редитељ драме и опере, Ерих Хелц. У плану је било да припреме неколико представа које ће одиграти после ослобођења, али јнажалост се то није догодило јер је Коларац био у центриу дешавања. Пробе су биле заказане за следећи дан у девет сати ујутру у вили Пере Радовановића на Пашином брду.  

Фото: јутубе/принтскрин

 

Тог кобног јутра сви су већ стигли на време сви осим младог заљубљеног пара. Судбина је одредила да се Раде и Оливера вече пре тога договоре да се нађу на Јужном булевару рано ујутру, а потом заједно упуте на заказано место. Раде је стигао први у тренутку када су се над Београдом огласиле сирене и почело жестоко бомбардовање. Чекао је дуго Оливеру која се на срећу није појавила на том сусрету, а потом је тужан сам кренуо на пробу. Стигавши до виле, имао је шта и да види. Вила у којој је требала да се роди представа и постане центар уметности је била разорена, а 40 уметника који су доши на време су погинули.   

Апсолвенткиња историје уметности Оливера Ђорђевић убрзо је постала госпођа Марковић. Удала се за несуђеног студента технике, Радета Марковића. Оливерин и Радетов живот се променио када су 1946. године добили сина, Горана Марковића.

После ослобођења, преживео део ове аматерске дружине одлучио је да оснује Београдско драмско позориште, а Раде и Оливера су педесетих година прошлог века понели титулу најлепшег пара театра на Црвеном крсту у Београду. О њима говорило и као о уметницима који су нашој публици донели један потпуно нови сценски изражај који је широм отворио врата нашег савременог позоришног стваралаштва.

Глумачки пар Марковић код нас је доживео славу о којој мало ко може и да сања. Међутим,нису били спремни за нови талас новинарског светског тренда, за разлику од наших новинара који су прихватили трач рубрику. Како су били у центру пажње медија, глумачки пар се разишао седамдесетих година мирним путем. 

Фото: јутубе/принтскрин

 

Оливера се након развода упустила  у везу са колегом Душаном Булајићем, не марећи да ће се ова љубав преточити у нови брак који ће проткан нежним емоцијама трајати више од тридесет година. Оливера је била дугогодишњи партнер Радету на сцени, док је Душану била животни. Размишљајући о свом емотивном животу, Оливера је често у шали знала да каже да јој се чини да се удала чим се родила и да се заправо не сећа периода свог живота у коме није била у браку.

Душан Булајић је био велики уметник, али није волео славу ни да буде у жижи јавности.  Оливера и Душан су децијније провели као чланови Народног позоришта у Београду, а свој приватан живот су чували од медија, тако да већина није ни знала да су Оливера и Душан у браку. До краја живота су је повезивали са бардом нашег театра, Радетом Марковићем. 

(Ало) 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".