Прва Мустафина улога је  била улога Црвенкапице коју је добио у основној школи. Разлог због кога га је учитељица изабрала за ту улогу био је тај што је имао пискутав глас и дужу косу, те је одговарао опису девојчице. После распада Југославије, стекао је  велику популарност на нашим просторима 

 Поласком у ријечку Гимназију постао је члан аматерског позоришту ''Виктор Цар Емин'' па се љубав према глуми претворила у позив. Затим је Академију драмских уметности у Загребу, а за себе је рекао да никад није био међу најбољим студентима, узимајући у обзир да је радио с одличним професорима. Према Мустафиним речима увек се извлачио на таленат без рада. Такође је изјавио да је тек након тридесете године живота почео озбиљно да ствара свују каријеру. 

Фото: Д. Миловановић

 

- Мислим да је глума, са једне стране гледано, јако близу болести. Није нормално да ја нисам Мустафа Надаревић него да сам Пера Перић. Залуђиват' се с тим да си неко други не само да није лако, него је и, што би рекли, клизав терен, опасно је... А ако хоћеш добро и својски да радиш, онда нема друге него да дубоко, дубоко ријеш по себи - испричао је он тада.

Мустафа Надаревић је био доста ангажован у позоришту и телевизији, док филмски успон  започиње  почетком осамдесетих година у споредним улогама. У филму „Отац на службеном путу“ Емира Кустурице из 1985. године истакао се улогом Зијаха. Потом су снимљени филмови,  „Пушка за успављивање“, „Ничија земља“, „Гори ватра“, „Нафака“ филмови „Већ виђено“ Горана Марковића из 1987. године, „Глембајеви“ Антуна Врдољака из 1988. године, па „Кудуз“, „Глуви барут“, „Празник у Сарајеву''  и многи други. Публику испред малих екрана одушевио је улогом Изета Фазлиновића у серији „Луд, збуњен нормалан“ која је снимана од 2007. до 2016. године.

Фото: Д. Миловановић

 

Мустафа Надаревић преминуо је на данашњи дан у 77. години. 

Иако је стекао популарност у серију ''Луд, збуњен, нормалан''  у једном интервјуу за "Дневни аваз" открио зашто је престао да снима ту серију.

- Искрено, први сам престао да радим ту серију јер више не могу. И много је девет година, човек се умори. Досади када сте стално на сетовима... Осим тога, у тих девет година направили смо 11 сезона и доста је то - закључио је тада Мустафа Надаревић.