Фебруар 1943, средина Другог светског рата. Немачка војска претрпела је тежак пораз у бици код Стаљинграда, Северно-афрички фронт био је пред колапсом - било је очигледно да је бескорисно наставити рат.

У таквој безизлазној ситуацији Јозеф Гебелс, министар пропаганде Трећег рајха, у спортској хали у Берлину латио се микрофона и викнуо: "Желите ли тотални рат?" Питао је он узаврелу масу која му је узвратила једним одушевљеним "ДА!", пише Дојче Веле.

Тачно ту је лежала снага Јозефа Гебелса: шеф Хитлерове пропаганде могао је да мобилише масу, запали је, да њом манипулише - све у складу са нацистичком идеологијом. Јозеф Гебелс био је близак Хитлеров сарадник и након канцелара, најпознатија и најутицајнија личност Трећег рајха.

Легендарне су његове тираде мржње против Јевреја којима је припремао терен за нацистичку политику. Тако је у априлу 1933, само три месеца по преузимању власти, позвао на бојкот јеврејских продавница.

- Овог јутра у десет сати почео је бојкот, а наставиће се до поноћи. Он се прожима невероватном жестином и импонујућом мушкошћу и дисциплином! Нашој партији и нашем Фиреру: Хајл, хајл, хајл! - говорио је Гебелс.

Фото:Википедија

 

Хитлера је видео као Божјег посланика

Историчар Петер Лонгерих написао је свеобухватну биографију, која по први пут баца поглед иза кулиса Министарства пропаганде. Лонгерих је први немачки Гебелсов биограф, који је као извор користио комплетан дневник министра пропаганде.

Гебелс је од 1924. године па све до самоубиства 1945. године детаљно записивао мисли, запажања и догађаје. У сведочењима биограф Лонгерих примећује озбиљан поремећај личности вође нацистиче пропаганде.

Рођен у католичкој породици рано је окренуо леђа религији, а његов нови месија звао се Адолф Хитлер.

- Очигледно је да је он у Хитлеру видео Божјег посланика, видео је човека с надљудским способностима. Ту треба додати и то да он сам није био у позицији да развија политичке концепте. Он се Хитлеру дивио. Изгледало му је да је у стању да успостави једну визију. Такође, снага којом је могао да сачува присебност у кризним ситуацијама, способност да са одлуком сачека до последњег тренутка, али да је ипак на крају донесе. А то су ствари које су њему недостајале -  каже историчар Петер Лонгерих.

Фото:Википедија

"Један Фирер - један народ"

Национал-социјалзам је за Гебелса био замена за религију. Странка и Хитлер омогућили су му да напредује у заједници и одали му признање за којим је чезнуо. Од неуспешног писца и новинара постао је агитатор нацистичког покрета и нешто као "главни и одговорни уредник" тоталног рата.

У свом послу био је изузетно успешан. Без Јозефа Гебелса, који је од Хитлера направио бренд, нацистичка политика не би имала толику моћ. Шеф пропаганде сковао је и слоган "Један Фирер – један народ", али се он виртуозно служио и новим медијима тог времена, звуком и филмом и њиховим моћима манипулације.

Биографија такође показује портрет човека којем је у борби за статус и успех свака жртва била оправдана, па чак и сопствена породица. 

Првог маја 1945. године, убрзо после капитулације нацистичке Немачке, побегао је са својом женом Магдом и извршио самоубиство. Мало пре тога брачни пар је отровао своје шесторо деце.

Фото: Јутјуб принтскрин/ World War Footage

 

 

 Аутори: Зигрид Хиф /Светозар Савић/ Деутсцхе Wелле

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".