Фотографију мале Еве Фридман, јеврејске девојчице из Кањиже објавио је Аушвиц Мемориал на свом Твитер налогу

- На данашњи дан 2. маја 1941. године у Кањижи рођена је југословенска Јеврејка Ева Фридман. У јуну 1944. депортована је у Аушвиц и убијена у гасној комори. Имала је 3 године... Била је љупка и њено срце је било чисто, али је убијена јер је рођена Јеврејка - наводи се у објави.

 

 

Аушвиц је био највећи нацистички концентрациони логор за масовно уништење народа обележених као "нижа раса". Налазио се у јужној Пољској, 50 километара западно од Кракова, на подручју града Освјенћима (нем. Аушвиц).

У концентрациони логор Аушвиц укупно је депортовано 1,3 милиона људи из разних крајева Европе. Од укупног броја сабраних логораша, овде их је побијено више од 1,1 милион, од тога милион Јевреја.

Већина жртава убијена је одмах по доласку у логор у гасним коморама. Приликом егзекуција коришћен је гас циклон Б.

Фото: Нпортал

 

Остали су умрли од систематског изгладњивања, принудног рада, неконтролисаних епидемија, у егзекуцијама стрељањем и у медицинским експериментима.

Међу страдалима је 83.000 Пољака и 19.000 Рома. Командант логора Рудолф Хес је на Нирнбершком процесу сведочио да је до 2,5 милиона људи умрло у Аушвицу.

У овај логор је са простора окупиране Југославије депортовано око 20.000 људи

Упркос чињеници да су нацисти приликом повлачења уништавали објекте, неки су до данас сачувани. Они су званично под заштитом Државног музеја Аушвиц-Биркенау, основаног 1947, који има и функцију истраживачког центра за проучавање холокауста.

УНЕСКО је овај логор 1979. прогласио делом Светске баштине под именом „Аушвиц-Биркенау - немачки нацистички концентрациони логор смрти“.

До пандемије корона вируса, ово стратиште je годишње посећивало преко милион људи.

Годишњица ослобођења Аушвица од стране Црвене армије 27. јануара 1945. се у свету обележава као „Међународни дан сећања на жртве холокауста“.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".