Prva Mustafina uloga je  bila uloga Crvenkapice koju je dobio u osnovnoj školi. Razlog zbog koga ga je učiteljica izabrala za tu ulogu bio je taj što je imao piskutav glas i dužu kosu, te je odgovarao opisu devojčice. Posle raspada Jugoslavije, stekao je  veliku popularnost na našim prostorima 

 Polaskom u riječku Gimnaziju postao je član amaterskog pozorištu ''Viktor Car Emin'' pa se ljubav prema glumi pretvorila u poziv. Zatim je Akademiju dramskih umetnosti u Zagrebu, a za sebe je rekao da nikad nije bio među najboljim studentima, uzimajući u obzir da je radio s odličnim profesorima. Prema Mustafinim rečima uvek se izvlačio na talenat bez rada. Takođe je izjavio da je tek nakon tridesete godine života počeo ozbiljno da stvara svuju karijeru. 

Foto: D. Milovanović

 

- Mislim da je gluma, sa jedne strane gledano, jako blizu bolesti. Nije normalno da ja nisam Mustafa Nadarević nego da sam Pera Perić. Zaluđivat' se s tim da si neko drugi ne samo da nije lako, nego je i, što bi rekli, klizav teren, opasno je... A ako hoćeš dobro i svojski da radiš, onda nema druge nego da duboko, duboko riješ po sebi - ispričao je on tada.

Mustafa Nadarević je bio dosta angažovan u pozorištu i televiziji, dok filmski uspon  započinje  početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama. U filmu „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Potom su snimljeni filmovi,  „Puška za uspavljivanje“, „Ničija zemlja“, „Gori vatra“, „Nafaka“ filmovi „Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa „Kuduz“, „Gluvi barut“, „Praznik u Sarajevu''  i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji „Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Foto: D. Milovanović

 

Mustafa Nadarević preminuo je na današnji dan u 77. godini. 

Iako je stekao popularnost u seriju ''Lud, zbunjen, normalan''  u jednom intervjuu za "Dnevni avaz" otkrio zašto je prestao da snima tu seriju.

- Iskreno, prvi sam prestao da radim tu seriju jer više ne mogu. I mnogo je devet godina, čovek se umori. Dosadi kada ste stalno na setovima... Osim toga, u tih devet godina napravili smo 11 sezona i dosta je to - zaključio je tada Mustafa Nadarević.